Velika potražnja pogurala stanogradnju

25.02.2021 Vijesti

Velika potražnja za stanovima s kraja prošle godine ohrabrila je građevinare širom Srpske, koji za predstojeću sezonu kuju velike planove i namjeravaju da povećaju obim posla i do 20 odsto.

Ističu to za “Glas Srpske” u pojedinim građevinskim preduzećima, naglašavajući da pandemija virusa korona nije stala na put neimarima.

Direktor prijedorskog preduzeća “MB modul” Milan Mamlić rekao je da je velika potražnja za stanovima koje grade u Prijedoru i Banjaluci uticala na to da za ovu sezonu planiraju povećati obim posla i do 20 odsto.

– Pandemija je u prvom kvartalu prošle godine uticala na smanjenje potražnje za stanovima, ali se to veoma brzo počelo vraćati u normalu i već krajem prošle godine potražnja je bila na istom nivou kao prije pojave virusa – kazao je Mamlić.

Dodao je da su se cijene pred kraj prošle godine, bar u gradu na Sani, kretale oko 1.800 maraka po kvadratu, te da su već sada skočile za oko 50 maraka, a uzrok tome je poskupljenje građevinskog materijala.

– U prosjeku su cijene kvadrata veće za tri do pet odsto u odnosu na kraj prošle godine – pojasnio je Mamlić.

Pune ruke posla imaju i u bijeljinskom preduzeću “Buk promet” koje se, osim izgradnjom stanova, bavi i niskogradnjom i hidrogradnjom.

– Nije bilo smanjenja obima posla. Sve što smo započeli i završili smo. Većinu stanova prodamo još dok su u izgradnji. Za ovu godinu već imamo dogovorene poslove – rekli su u ovom preduzeću i naglasili da je najveća potražnja za stanovima površine od 30 do 50 kvadrata.

U preduzeću “Buk promet” ističu da su najčešći kupci stanova Semberci koji žive i rade u inostranstvu i mladi bračni parovi.

Da će na gradilištima i te kako biti posla ovog ljeta potvrđuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je broj izdatih građevinskih dozvola u januaru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine veći za 75 odsto.

– Broj predviđenih stanova za gradnju u januaru 2021. godine u odnosu na januar 2020. godine bio veći je za 120,1 odsto, a u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2020. godini veći je za 18,3 odsto – naveli su u Zavodu za statistiku.

Statističari su izračunali da je u januaru ove godine izdata 91 građevinska dozvola, od čega 81 u oblasti novogradnje, a planirana je izgradnja 471 stana. Od ukupnog broja planiranih stanova, čak 51,8 odsto su dvosobni, dok svega 2,5 odsto otpada na petosobne i stanove veće kvadrature.

Armatura

Milan Mamlić ističe da su cijene armature skočile od 21 do 25 odsto, u zavisnosti od profila armature.

– To poskupljenje povuklo je za sobom i rast cijena nekih drugih proizvoda na koje utiče čelik, za 12 do 15 odsto, a sve to poskupljuje naš rad. Najavljeno je i poskupljenje struje za privredu, tako da ćemo vidjeti šta će se dešavati – rekao je Mamlić.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti