“Vihori” putuju u Ujedinjene Arapske Emirate

14.11.2023 Vijesti

Rezultati namjenske industrije Srpske postaju sve vidljiviji širom svijeta što potvrđuju i u preduzeću “Tehnički remont Bratunac” koje krajem januara vojsci Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) planira da isporuči prva dva savremeno opremljena borbena vozila “vihor”.

Rekao je to za “Glas Srpske” većinski vlasnik kompanije “Tehnički remont Bratunac” (TRB) Slavenko Ristić, naglasivši da je plan, ako Arapi potvrde specifikacije ovih borbenih vozila, da im u naredne četiri godine isporuče više stotina “vihora”.

On je istakao da je riječ o lako taktičkim vozilima, čija je tržišna cijena, u zavisnosti od opreme, oko 500.000 evra te da ona nisu na komercijalnoj platformi.

– Naš kapacitet proizvodnje je 50 vozila godišnje tako da bi naši kapaciteti ove vrste proizvodnje u naredne četiri godine bili popunjeni. Vojska UAE je ozbiljna i raduje nas činjenica da su upravo oni odlučili da kupe naša vozila. To je jedna fenomenalna referenca, prije svega, za “Tehnički remont Bratunac”. Nije isto prodati vozilo, primjera radi, u Afriku ili Emirate, imajući u vidu da oni mogu priuštiti najbolje od najboljeg. To nas posebno ohrabruje – kazao je Ristić, dodajući da su ova vozila bila u testnoj fazi skoro godinu dana u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, gdje su prošla sve testove.

Vozila su, kaže, predstavljena krajem septembra i na Beogradskom sajmu naoružanja i vojne opreme “Partner 2023.”, nakon čega su ponuđena na međunarodnoj sceni.

Zbog situacije u svijetu i povećane potražnje namjenska industrija je u ekspanziji, a TRB je, nastavlja Ristić, zatrpan narudžbama iz cijelog svijeta.

Klijentima bi do kraja godine trebalo da ponude i novi pištolj pod nazivom “šejtan”, a u toku je realizacija još nekoliko projekata koje još nije želio da otkrije.

– Bliski istok, Južna i Sjeverna Afrika su naše glavno tržište, a u posljednje vrijeme stiže nam i dosta upita iz Južne Amerike i Kolumbije. Trenutno smo se skoncentrisali na određene projekte, a to je proizvodnja upaljača, borbenih vozila, linije za proizvodnju municije i mašina za deminiranje. To su neke stvari koje su nam bile prioritet, jer se traže na tržištu – kazao je Ristić.

Dodao je da, iako godinama imaju saradnju sa Izraelom, naoružanje ne izvoze u tu zemlju, niti su šta od svojih proizvoda do sada prodali Ukrajini.

– Jednostavno namjera nam je da ostanemo po strani, ne želimo da dolijevamo ulje na vatru. Držimo se naših tržišta i zona koje nisu u konfliktu. To je sasvim dovoljno da naša kompanija posluje i ostvaruje zavidne rezultate – istakao je Ristić.

Kad je riječ o planovima trenutno se, kaže, spremaju za sajam u Egiptu, koji se održava početkom decembra, dok sljedeće godine idu u Abu Dabi, a u planu im je i Indonezija.

– Svaki sajam je investicija za sebe, zbog čega odlazimo samo na najjače. Nama je sada cilj da kapital koji firma ima koristimo za ulaganje u nove proizvode i dodatno opremanje – kazao je Ristić.

Slava

Kompanija “Tehnički remont Bratunac” danas obilježava krsnu slavu Svetog Dimitrija – Mitrovdan. Ova kompanija, koja je osnovana 1953. godine, sada broji 1.000 zaposlenih, dok je prije 11 godina radilo svega 80 radnika. Slaven Ristić kaže da je po preuzimanju ove kompanije, odnosno 2012. godine, firma bila u velikoj krizi te da su u proteklom periodu uspjeli da vrate više od 20 miliona maraka dugova, kao i da ulože gotovo 60 miliona KM.

– Trudićemo se da i u budućnosti opravdamo povjerenje svih ljudi koji vjeruju u to što radimo – kazao je Ristić i dodao da je lani ova firma zaposlila i 50 žena te da su uveli praksu da svakoj koja se porodi daju dodatnu platu.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti