Više od 400 miliona KM za mala i srednja preduzeća u Srpskoj

20.06.2022 Vijesti

Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske od 2022. do 2024. godine planirano je ukupno 434.327.162 KM.

Ovaj akcioni plan Vlada Republike Srpske usvojila je nedavno.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS, koje je jedno od nosilaca Akcionog plana, rekli su za “Nezavisne” da su do 2024. godine planirana sredstva iz budžeta od 71.273.800 KM ili 16,4 odsto, a iz drugih izvora finansiranja 363.053.362 KM ili 83,6 odsto.

“Najveći iznos sredstava iz drugih izvora odnosi se na kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke RS, koja su planirana u iznosu od 268.420.000 KM i čine gotovo 61,8 odsto od ukupno raspoloživih sredstava za realizaciju strategije”, naveli su iz Ministarstva.

Ovo ministarstvo je, zajedno sa ostalim nosiocima aktivnosti, planiralo podršku za preduzetnike druge šanse koji ponovo počinju biznis, uspostavljanje sistema ranog upozorenja u vezi s problemima u poslovanju, za početnike u biznisu, za zapošljavanje i samozapošljavanje, samostalne preduzetnike za njihove projekte, nastavak aktivnosti vezanih za razvoj preduzetništva žena, odobravanje kredita i garancija i podršku uvođenju tehničkih standarda. Takođe, sredstva su planirana i za opremanje laboratorija na fakultetima, podršku društvenim preduzećima, podršku vezanu za digitalnu transformaciju, promociju poslovnih zona, energetsku efikasnost, izgradnju tehnološkog parka, jačanje kapaciteta lokalnih razvojnih agencija i druge aktivnosti.

“Tokom sprovođenja, osim nas, najviše aktivnosti je na Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, Zavodu za zapošljavanje, Razvojnoj agenciji RS, Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Privrednoj i Zanatsko-preduzetničkoj komori RS, IRB RS i Garantnom fondu RS”, kazali su iz resornog ministarstva.

Dodali su da će se značajna podrška za privrednike obezbijediti i kroz projekte koje finansiraju donatori kao što su GIZ, Evropska komisija (IPA projekti), Sida Švedska, ILO, EBRD i drugi.

“Ako posmatramo po visini sredstva, ključni su projekti koji se odnose na zapošljavanje, direktna ulaganja te podršku koju će obezbijediti IRB RS, GF RS i Fond za zaštitu životne sredine. Pri tome svakako ne treba zaboraviti značajna donatorska sredstva”, zaključili su iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da je ovo izuzetno značajno jer su kod nas mala i srednja preduzeća još u razvoju i potrebna im je svaka pomoć.

“Ona treba da se osnaže tehnološki, da digitalizuju procese proizvodnje, kadrovski se ojačaju i bolje pozicioniraju na ino-tržištu. Sve su ovo aktivnosti i potrebe malih i srednjih preduzeća koja bez pomoći Vlade RS ne mogu to iznijeti sama. Ovo strateško opredjeljenje Vlade treba pozdraviti i imati uvjerenje da će se to realizovati “, naveo je Ćorić.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti

Cicović: Na sajmu turizma u Beogradu bogata ponuda Srpske

Republika Srpska predstaviće svoju turističku ponudu na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji će biti…

20.02.2024 Vijesti

Objavljene fotografije prvog Lidla u BiH

Kompanija Lidl BiH objavila je fotografije svoje prve poslovnice u BiH koja je u potpunosti izgrađena. – Prva je…

20.02.2024 Vijesti