Višković: Imamo dovoljne količine ulja i brašna, imali smo povlaštene cijene gasa

29.03.2022 Vijesti

Vlada Republike Srpske radi na obuzdavanju inflacije kroz pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva, očuvanjem kupovne moći građana povećanjem plata, penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja, te kroz investicije, rekao je danas premijer Radovan Višković.

On je rekao da je u februaru u odnosu na isti mjesec prošle godine rast cijena 7,2 odsto, a u odnosu na januar 1,3 odsto.

“Rast plata koje smo kod kreiranja budžeta preventivno radili u ovom momentu još preklapa taj rast inflacije. Imamo osam i nešto procenata rast plata i tu situaciju pratimo. U onom momentu kad dođemo na taj balast mi ćemo ići dalje sa povećanjem plata, penzija i svih davanja”, rekao je Višković novinarima.

On je rekao da su investicije takođe mehanizam u borbi protiv “zla koje nas je zadesilo”.

“Svi smo očekivali da jenjavanjem virusa korona idemo u neko normalno vrijeme i aktivnosti. Nažalost nije tako, desila se ova ukrajinska kriza koja nas je pogodila sve”, istakao je Višković.

On je rekao da divljanje cijena sirovina i energenata izaziva lančanu reakciju, dodajući da je Republika Srpska srećna jer ima dovoljno električne energije kao jednog od osnovnih resursa.

“Sa normalnim upravljanjem tim resursom štitimo se koliko je moguće. Imamo sreću i da cijena gasa ni u jednom momentu nije pogodila Republiku Srpsku kao što je pogađala susjedne zemlje ili EU. Imali smo dogovor sa Ruskom Federacijom koji je u potpunosti ispoštovan sa ‘Gaspromom’ i imali smo povlaštenu ili zaštićenu cijenu”, istakao je Višković.

Višković je podsjetio da je Vlada putem Narodne skupštine Republike Sprske pokrenula proceduru ukidanja akcize na naftu i natne derivate i oslobađanje osnovnih životnih namirnica od PDV-a.

On je dodao da je Vlada Srpske nabavila određene količine osnovnih životnih namirnica.

“Ako bude potrebno intervenisaćemo i sa određenim namirnicama na tržištu kako bi spriječili eventualo nestašicu, a isto tako i divljanje cijena. Imamo dovoljne količine i brašna i ulja. Imamo redovne lance snabdjevanja i učinićemo sve da to tako ostane i u narednom periodu”, istakao je Višković.

Premijer Srpske kaže da je i Udruženje mladih ekonomista Republike Srpske usmjerilo svoju ovogodišnju Konferenciju za ekonomski razvoj ka davanju odgovora na inflatorna kretanja, digitalizaciju i promet nekretninama.

“Ne treba zaboraviti da i u prometu nekretninama, u sklopu svih ovih inflatornih ili energetskih divljanja, na neki način nastaju znatni poremećaji koji utiču na to da mladi ljudi imaju problema da na povoljan način dođu do nekretnine koja je preduslov normalnog života i razvoja jedne porodice”, rekao je Višković.

Višković je rekao da je Vlada Srpske podržala aktivnosti Udruženja mladih ekonomista te da očekuje da na panelima Konferencije dođu do zaključaka i smjernica koji će Vladi poslužiti u kreiranju najboljih odluka i mjera.

Konferencija za ekonomski razvoj “Nou hau” održava se danas u Banjaluci, uz prisustvo predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, premijera Viškovića i ministara u Vladi Srpske.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti