Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

30.11.2023 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove zemlje Martonom Nađem, sa kojim je razgovarao o saradnji Mađarske i Republike Srpske.

U izjavi za RTRS, Višković će naglasio da je sastanak bio uspješan.

– Dogovorili smo da se nastavi realizaacija tri projekt. Radi se o vjetroelektrani Hrgud, rehabilitaciji HE Trebišnjica i radi se o projektu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci – naveo je Višković.

Istakao je da je Mađarska već prihvatila te projekte.

– Već su kompanije pronašli koje će nastaviti raditi te projekte zajedno za Srpskom. Mađaraska je spremna i da finansira projekte – izjavio je premijer Srpske.

Rekao je da je ministru Nađu uputio poziv da dođe u Srpsku.

– Očekujemo ekonomski gorum u februaru privrednika Srpske i Mađarske. U naredn dva mjeseca zajednički ćemo usaglasiti koje će privredne grane biti prisutne na forumu – istakao je Višković.

Višković se zahvalio Nađu na gostoprimstvu i rekao da Republika Srpska cijeni stav Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana prema srpskom narodu, te da je zahvalna na podršci Mađarske koja je zagovornik da Zapadni Balkan bude dio EU.

Na sastanku je bilo riječi i o razvoju dalje međusobne saradnje, te je istaknuto da postoje projekti na kojima se može sarađivati, posebno kada je riječ o saradnji u oblastima ekonomije, poljoprivrede, energetike i putne infrastrukture.

Višković je upoznao Nađa da u Republici Srpskoj postoji velika zainteresovanost poljoprivrednika za mađarsku mehanizaciju i da je završen drugi javni poziv na koji se prijavilo više od 1.500 poljoprivrednika.

Nađ je istakao je da je Mađarska spremna da razgovara o radu na različitim zajedničkim projektima, te izrazio želju da mađarske firme učestvuju u njihovoj realizaciji.

Ministar Nađ prihvatio je inicijativu premijera Viškovića za organizaciju zajedničkog ekonomskog foruma na kojem bi učestvovali privrednici iz Mađarske i Republike Srpske.

Premijer Radovan Višković i ministar Marton Nađ su se saglasili da će razgovori ostati kontinuirani i ubuduće, saopštila je Vlada Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti