Višković: Srbija i Srpska realizovaće projekte vrijedne 1,6 milijardi KM

17.05.2021 Vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će vlade Srpske i Srbije u narednom periodu realizovati projekte vrijedne više od milijardu i 600 miliona KM.

Višković je nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koja je održana u Istočnom Sarajevu, rekao da će danas biti položen kamen temeljac za Projekata Hidroenergetskog sistema /HES/ “Gornja Drina”.

“Tu su tri hidroelektrane `Buk bijela`, `Foča` i `Paunci`. To je investicija više od milijardu i 100 miliona KM”, pojasnio je Višković.

On je rekao da je u planu i realizacija izgradnje auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine, što će Srbija pomoći sa 100 miliona evra, kao i izgradnja aerodroma u Trebinju.

“To su značajni infrastrukturni projekti između Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije”, rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u prethodnih 10 godina održano je 10 zajedničkih sjednica koje su dovele do ovoga danas.

Višković je rekao da će izgradnja aerodroma u Trebinju, za šta će Srbija izdvojiti oko 100 miliona evra, omogućiti da Hercegovina u narednim godinama ima puno brži razvoj.

Premijer Republike Srpske rekao je da je dogovorena i zajednička gradnja spomen-kompleksa stradanja srpskog naroda Gradina – Jasenovac.

Višković je rekao da je na današnjoj sjednici ponovljeno opredjeljenje za realizaciju projekata iz oblasti obrazovanja.

“Prije svega, riječ je o nacionalnoj grupi predmeta. Da obrazovne sisteme u Srpskoj i Srbiji približimo što je moguće više”, pojasnio je Višković.

On je rekao da očekuje i da most “Bratoljub” u Bratuncu, koji je Srbija izgradila iz vlastitih sredstava, bude uskoro stavljen u funkciju.

“Nažalost, institucijama BiH trebalo je dvije godine da dođu u poziciju da se sagradi granični prelaz. Prema informacijama koje imam, to bi trebalo da bude do juna, pa da u julu i avgustu i most i granični prelaz stavimo u upotrebu građanima koji bespotrebno dvije godine čekaju da mogu prelaziti most”, naglasio je Višković.

On je izrazio uvjerenje da će značajan dio projekata koje će danas resorni ministri na bilateralnim sastancima dogovoriti biti i realizovani.

Višković je zahvalio Vladi, ali i građanima Srbije, za pomoć koju su dali BiH, a posebno Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona.

“Jaka Srbija i u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu garant je da i Republika Srpska može da se brže i bolje kreće i razvija”, istakao je Višković.

On je rekao da je Republika Srpska u prvom kvartalu 2021. godine ostvarila rast BDP-a od dva odsto.

“Srbija ima nešto veći rast BDP-a nego mi, ali mi smo na to ponosni, jer je Srbija u prošloj godini imala najmanji pad BDP-a, a iza nje je Republika Srpska”, rekao je Višković i još jednom zahvalio Vladi Srbije na saradnji.

Planirano je i da delegacije dvije vlade danas odu u Foču, gdje će Višković i Brnabićeva položiti kamen temeljac za Hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 miliona evra.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti