Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

27.09.2023 Vijesti
Foto: Srna

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove za investiranje, poput povoljnih poreza, jeftinih energenata, zakona o podsticajima, zbog čega se mnogi investitori upravo odlučuju za ulaganje u Srpskoj.

Višković je naveo da je takva jedna investicija njemačke kompanije u Prnjavoru, vrijednosti veće od 150 miliona evra, a koja planira da zaposli više od hiljadu radnika ili slovačke firme “Celeks” koja želi da investira oko 130 miliona evra i da kompletnu proizvodnju preseli u Banjaluku.

Prije početka promocije rezultata “BFC” programa sertifikacije, premijer Srpske je rekao da je Vlada zajedno sa Privrednom komorom i poslovnom zajednicom stvarala povoljan poslovni ambijent, a da lokalne zajednice koje imaju ovaj sertifikat imaju i veći broj investicija u odnosu na one koje nemaju ispunjene standarde.

“Imamo investitore koji su obišli pola Evrope i odlučili su da investiraju u Republiku Srpsku”, rekao je Višković novinarima.

On je istakao da nije lako dobiti “BFC” sertifikat i da procedura, u najboljem slučaju, traje godinu dana, ali da je zadovoljan činjenicom da već 16 lokalnih zajednica u Srpskoj ispunjava tražene standarde i da je to najveći broj od svih zemalja iz okruženja i FBiH.

Višković je istakao da više od deset lokalnih zajednica, koje već imaju ovaj sertifikat, želi resertifikaciju, odnosno prelazak na veći nivo standarda.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da se već deset godina sprovodi “BFC” program sertifikacije, odnosno stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

“Procedura traje oko godinu dana s obzirom da ima deset glavnih kriterijuma i oko 70 podkriterijuma. Lokalne zajednice moraju da imaju strategiju razvoja, ljudske kapacitete, privredne odbore, savjete…”, naveo je Ćorić.

Načelnik opštine Stanari Radojica Ćelić rekao je da dobijanjem “BFC” sertifikata stvaraju povoljno poslovno okruženje, te jačaju pravnu i ekonomsku sigurnost investitora, prenosi Srna.

On je naveo da ova lokalna zajednica već ima jednu industrijsku zonu, a u planu je i izgradnja druge, jer se mnogi investitori interesuju za ulaganje u ovu opštinu.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da ovaj sertifikat nudi niz pretpostavki kada je riječ o stvaranju pretpostavke za realizaciju projekata, tako i efikasnosti rada opštinske uprave.

“U budućem periodu očekujemo mnogobrojne pozitivne efekte, prije svega prepoznatljivost za nove potencijalne investicije”, rekao je Dragosavljević.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti