Višković: Vlada nastavlja sa mjerama čiji je cilj povećanje ličnih primanja u Srpskoj

25.11.2021 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u Banjaluci, sa delegacijom Saveza sindikata Republike Srpske, koju je predvodila predsjednica Ranka Mišić, o poboljšanju materijalnog standarda radnika u Republici Srpskoj.

Višković je upoznao predstavnike Saveza sindikata da će Vlada Republike Srpske nastaviti da radi na smanjenju poreskih i neporeskih davanja, s ciljem povećanja ličnih primanja u Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

– Po ovom osnovu Vlada bi se u budžetu za narednu godinu odrekla oko 80 miliona KM koji bi bili usmjereni za povećanje zarada radnicima u Republici Srpskoj – saopšteno je iz Vlade Srpske.

Višković je istakao da Vlada ostaje posvećena aktivnostima na kontinuiranom povećanju plata u Republici Srpskoj, kao i daljem poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju investicija.

Na sastanku sa predstavnicima Saveza sindikata Republike Srpske razgovarano je i o izradu budžeta za narednu godinu, najnižoj plati u Republici Srpskoj, te o drugim aktuelnim pitanjima.

Sastanku su prisustvovali ministarka finansija Zora Vidović, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Јujić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Iz Saveza sindikata kažu da je njihov zahtjev da najniža plata za narednu godinu iznosi 750 maraka. Nisu, kažu, zadovoljni, najavljenim povećanjem plata, koje su dogovorili Vlada i poslodavci, a koje bi trebalo da iznosi od 14 do 22 marke.

Ističu da sav teret tog povećanja snosi isključivo Vlada, odricanjem dijela budžetskih prihoda, bez ikakvog doprinosa poslodavaca.

Iz Unije udruženja poslodavaca odgovaraju da je njihovo opredjeljenje da plate rastu i u narednom periodu, ali da ne postoje mehanizmi kojima bi svi poslodavci bili obavezani da povećavaju plate.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti