Višković: Vlada se odriče 87 miliona KM u korist poslodavaca

20.11.2021 Vijesti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će se Vlada odreći blizu 87 miliona KM budžetskih prihoda u korist cijele poslovne zajednice, odnosno poslodavaca i u javnom i u realnom sektoru, sa ciljem rasterećenja privrede i stvaranju povoljnih uslova za snažniji privredni rast.

Višković je istakao da će pri kreiranju nacrta budžeta za narednu godinu te mjere biti ispraćene setom zakona.

“Mjere se odnose na smanjenje zbirne stope doprinosa sa 32,8 na 31, što je oko 1,8 procentnih poena, a uradićemo i novi način obračuna ličnih primanja, te će neoporezivi dio na neto platu biti na 1.000 umjesto 700 KM koliko je bilo do sada”, rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

Po tom osnovu uštede, kaže Višković, poslodavci će imati na raspolaganju oko 54 miliona KM.

“Sljedeći korak koji smo dogovorili sa partnerima jeste da svake godine idemo na smanjenje parafiskalnih nameta, kao što su razne takse, a tu je ušteda za poslovnu zajednicu oko 26 miliona KM”, rekao je Višković.

On očekuje da se, uz dio kojeg se odriče Vlada, poslovna zajednica odrekne jednog dijela zarade ili profita u korist povećanja plata zaposlenih, što bi doprinijelo da plate budu povećane za od pet do 10 odsto u Republici Srpskoj.

Višković je naveo da su predstavnici poslovne zajednice pokazali interesovanje i spremnost da se ovaj plan realizuje, te da bi to trebalo biti primjenjeno od početka naredne godine, do kada se očekuje i donošenje novog seta zakona u vezi sa ovim mjerama.

“Prema preliminarnim procjenama, ovu godinu bi trebalo da završimo sa rastom BDP-a od minimalno 5,5 odsto, što je veoma značajno, ako uzmemo u obzir da smo prošlu završili sa minus 2,7 odsto”, rekao je Višković.

Govoreći o inflaciji, Višković je rekao da je ona u Republici Srpskoj trenutno oko 2,6 odsto, te da nije alarmantna, ocijenivši da i kontrolisana inflacija može biti dobra za ekonomiju i javnu potrošnju.

“Međutim, određena kategorije stanovništva, kao što su socijalno ugroženi, nezaposleni demobilisani borci, penzioneri sa najnižom penzijom i drugi, mogu biti ugroženi rastom inflacije, te je Vlada danas donijela odluku da može da interveniše i određenoj grupi pomogne ako u datom momentu bude na udaru nekontrolisanog rasta cijena”“, rekao je Višković.

Kada je riječ o energentima, Višković je napomenuo da električna energija predstavlja značajan resurs za Republiku Srpsku i da će cijena u narednom periodu biti držana pod kontrolom, naročito kada su u pitanju domaćinstva.

“Možda dođe do određene korekcije za privredne subjekte, jer je cijena trenutno najniža u regionu”, rekao je Višković.

On je napomenuo da građani i poslovna zajednica ne treba da brinu, te da će Vlada Srpske maksimalno odgovorno pratiti promjene cijena, te ako dođe do određene korekcije, ona će biti značajno povoljnija u odnosu na cijenu u drugom entitetu BiH.

Govoreći o investicijama, Višković je rekao da se u narednom periodu očekuje završetak značajnih projekata, kao što je izgradnja auto-puteva, puteva, te hidrocentrala, ukupne vrijednosti od oko milijardu evra.

Prema njegovim riječima, najznačajniji projekti su izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor, vrijednosti 279 miliona evra, zatim dijela auto-puta od Rače prema Bijeljini, vrijednosti oko 150 miliona evra, te izgradnja hidrosistema Gornja Drina vrijednosti oko 450 miliona evra.

“Trenutno imamo i više ugovorenih projekata čija realizacija se očekuje naredne godine, što nam daje za pravo da i u 2022. godini imamo ekonomske pokazatelje ništa lošije nego što imamo ove godine”, rekao je Višković.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti