Vlada Srpske daje nove subvencije za poljoprivredu

27.05.2022 Vijesti

Vlada Republike Srpske će i u narednom periodu u kome će trajati kriza, kao i u prethodnom vremenu pandemije, na koji se ona samo nastavila, na različite načine djelovati kako ne bismo imali veće i dugoročnije posljedice u oblasti poljoprivrede, zaključeno je na otvaranju Međunarodnog simpozijuma poljoprivrednih nauka “Agro Res” u Trebinju.

Napominjući da je u pandemiji Vlada djelovala subvenciono, dijelila sjetvene pakete i slično ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, koji je otvorio simpozijum, istakao je da se i u ovoj kriznoj godini izdvajaju dodatna sredstava kako bi se olakšalo ovoj privrednoj grani.

“Ove godine smo odvojili dodatna sredstva i uplatili ih poljoprivrednicima još prije same proizvodnje, tako da smo u 2022. godinu ušli sa agrarnim budžetom od 75 miliona, a sada već imamo 99 miliona, odnosno, izdvojili smo dodatnih 24 miliona i već naredne sedmice idemo sa novom intervencijom za proizvođače mlijeka, što će iznositi oko 105 miliona”, pojasnio je on.

Kaže da Republika Srpska nema kriznih situacija kada je u pitanju proizvodnja, jer pšenica je u dobrom stanju, a u narednih mjesec dana očekuje se da li će biti novih padavina za nalivanje zrna, dok se dosta očekuje i od ostalih proizvoda, jer do sada nije bilo problema sa voćarskom i povrtarskom proizvodnjom.

On dodaje da evropski kontinent može proizvesti dovoljno hrane, sa kojom po njegovom mišljenju neće biti problema u budućnosti, ali za cijene niko ne može garantovati, jer nema naznaka da će one padati, dok ovakva situacija vjerovatno neće biti ovako pozitivna u drugim mnogoljudnijim zemljama na drugim kontinentima.

“Mi nikad nismo kupovali pšenicu ni iz Rusije ni iz Ukrajine, već iz Srbije, ali i Mađarske i Hrvatske, tako da ne očekujemo veće probleme u našoj regiji, već u globalnom pogledu, što može izazvati i migracije u svijetu zbog nedostatka hrane“, dodao je on.

Budući da je glavno pitanje ovogodišnjeg, jedanaestog po redu simpozijuma, da li ćemo uspjeti obezbijediti dovoljno hrane za populaciju i kakva je situacija u regionu i u zemlji i  svijetu, u Trebinju se okupio veliki broj stručnjaka, sa blizu 200 prijavljenih radova i 500 autora koji će pokušati dati najbolje odgovore na ovaj problem i njegovo prevazilaženje.

Željko Vaško, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci je potvrdio da na simpozijumu dominiraju upravo teme postojeće krize i njen uticaj na eventualni nedistatak hrane.

“Mladi stručnjaci i sve naše kolege iz svijeta će pomoći u toj krizi, što ćemo i ovdje čuti, jer je okupljanje ljudi jako bitno zbog razmjene ideja i znanja, ali se stvaraju i prilike za apliciranje na nove projekte”, rekao je Vaško, napominjući da je banjalučki Poljoprivredni fakultet u posljednje tri godine uspio da dobije dva projekta iz fondova Evropske unije.

Branimi Nježić, predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma je rekao da su se bazirali na dva fokusa i to na resurse mladih stručnjaka, sa 25 radova master i doktorskih studija iz BiH i zemalja okruženja, a drugi cilj su vodeći stručnjaci iz svijeta koji će svoja znanja i iskustva prenijeti upravo mladim kolegama.

Prednosti Republike Srpske u poljoprivredi su, kako je dodao, prema svim istraživanjima, neeksploatisani resursi, odnosno, dosta očuvana prirodna sredina, očuvana zemljišta, što podrazumijeva održivu poljoprivredu i organsku proizvodnju, na koji način će se sačuvati ti resursi i za naredne generacije.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Isplaćeno 3,9 miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, posredstvom Agencije za agrarna plaćanja…

24.06.2022 Vijesti

BiH najviše željeza i čelika uvezla iz Srbije, a izvezla u Hrvatsku

Uvoz, ali i izvoz željeza i čelika u prvih pet mjeseci ove godine u Bosni i Hercegovini je povećan u odnosu na isti…

23.06.2022 Vijesti

Indonezija zainteresovana za IZIS iz Srpske

Slavko Bojić, generalni menadžer banjalučke firme MMSCODE, kaže da je Indonezija zainteresovana za uvođenje…

23.06.2022 Vijesti

Republika Srpska predstavila svoje potencijale austrijskim investitorima

U želji da privuku dodatna austrijska ulaganja u Republiku Srpsku, Investiciono-razvojna banka RS i Predstavništvo RS…

23.06.2022 Vijesti