Vrhovac: “Invest Srpska” u službi rasta i razvoja Republike Srpske

30.10.2023 Vijesti

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika po treći put će okupiti značajna imena iz zemlje i regiona na investicionoj konferenciji “Invest Srpska”, koja se održava od 30. oktobra do 1. novembra u Banji Vrućici kod Teslića.

V.d. direktora IRBRS Dražen Vrhovac objašnjava da će se konferencija kroz četiri vrlo aktuelna panela baviti temama povećanja investicija i razvoja izvoznih rezultata Republike Srpske, kao i na koji način možemo da povežemo te dvije vrlo značajne teme.

– Nama u IRBRS uvijek je interesantno da čujemo iskustva drugih, iz političkog, finansijskog i bankarskog sektora, lokalnih zajednica, akademske zajednice. Slogan Treće investicione konferencije je “Naša vizija = Srpska”, što i jeste zajednički cilj svih nas – da unaprijedimo naše aktivnosti i usmjerimo ih na rast i razvoj Republike Srpske – rekao je Vrhovac.

Na prvom panelu “Investicije i kako do novih investitora” donosioci političkih odluka razgovaraće o značaju investicija i načinima kako osigurati njihov dinamičan rast u svjetlu aktuelnih globalnih dešavanja, koja utiču i na našu privredu.

– Tema drugog panela je “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza”, gdje ćemo sagledati iskustva finansijskog i domaćeg bankarskog sektora. Izvoz je aktuelna tema koja zahtijeva posebnu pažnju, imajući u vidu sve ekonomske benefite koje sa sobom nosi intenzivna i međunarodno prepoznatljiva izvozna aktivnost – objašnjava Vrhovac.

Treći panel konferencije “Invest Srpska” bavi se lokalnim zajednicama – “Lokalne zajednice – pravo mjesto za ulaganje”.

– Investicije se na kraju realizuju u gradovima i opštinama. Zato je uvijek interesantno vidjeti šta lokalne zajednice trenutno rade, a šta mogu još bolje da urade kad je u pitanju stvaranje još povoljnijeg ambijenta za realizaciju konkretnih ulaganja – kaže Vrhovac.

On dodaje da ćemo od gostiju iz Srbije, koja je regionalni lider kad je u pitanju privlačenje investicija, čuti preporuke šta je još potrebno da uradimo da lokalne zajednice budu još aktivnije kad je u pitanju promocija i realizacija naših investicionih projekata.

Vrhovac je rekao da “Invest Srpska” nastavlja da se bavi aktuelnim dešavanjima i potrebama, suštinski značajnim za dalji rast i razvoj Republike Srpske i prosperitet njenih građana.

– Organizacijom prethodne dvije investicione konferencije ostvareni su rezultati u promociji investicionih potencijala i podrške koju ulagačima nudi IRBRS. Iz brenda “Invest Srpska” nastao je i prvi “Invest forum”, veliki događaj koji je prošlog mjeseca održan u banjalučkom Banskom dvoru, gdje smo na jednom mjestu okupili predstavnike vlasti, privrede i finansijskih institucija i investitora iz čak 22 zemlje svijeta – rekao je Vrhovac.

On je naglasio da smo dobili jasnu poruku da je Republika Srpska prepoznata kao mjesto gdje vrijedi ulagati.

– Uspjesi i efekti dosadašnjih investicionih konferencija, zajedno sa premijernim Invest forumom svjedoče o ispravnosti vizije IRBRS i vrijednosti događaja kao što je Invest Srpska – kaže Vrhovac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti