Vrhovac: Kreditima IRB-a podržano 50.000 radnih mjesta

27.09.2022 Vijesti

Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da je kreditima ove banke podržano više od 50.000 postojećih i novih radnih mjesta, što je petina ukupnog broja zaposlenih u Republici Srpskoj.

“Omogućeno je rješavanje stambenog pitanja za oko 13.800 korisnika i članova njihovih porodica iz kategorija socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za Srpsku, poput mladih i mladih bračnih parova, višečlanih porodica, samohranih roditelja i slično”, rekao je Vrhovac na panel diskusiji “Održivi razvoj i cirkularna ekonomija” u okviru 12. Dunavskog biznis foruma koji se održava u Novom Sadu.

IRB je do sada plasirao gotovo tri milijarde KM, od toga na kreditnoj osnovi 2,3 milijarde KM, te nešto više od 630 miliona KM kroz ulaganja u hartije od vrijednosti na domaćem tržištu kapitala, saopšteno je iz ove banke.

Vrhovac je naveo da je oko 70 odsto kredita IRB-a odobreno privredi po izuzetno povoljnim uslovima koji uključuju niže kamatne stope, duže rokove otplate /do 12 godina/ i duže grejs periode /do 24 mjeseca/ u poređenju sa onim koje nude komercijalne banke na tržištu.

“Gotovo 640 miliona KM plasirano je u prerađivački sektor kao značajnu okosnicu privrednog rasta i razvoja u Republici Srpskoj, koji čini oko 45 odsto našeg BDP-a. Za projekte u poljoprivredi izdvojeno je oko 220 miliona KM, čime smo omogućili dodatno jačanje ove oblasti i održavanje njenog relativnog ekonomskog značaja na nivou od 7,6 odsto BDP-a”, rekao je Vrhovac.

Na panelu je bilo riječi i o kreditnim linijama za finansiranje uvođenja novih tehnologija po izuzetno povoljnim uslovima, čime se dodatno stimuliše i podržava privreda Republike Srpske i podiže konkurentnost, u skladu sa zahtjevima cirkularne ekonomije, što je navedeno i kao jedan od prioriteta za razvoj privrede u zaključcima panela.

Dražen Vrhovac je dobitnik prestižnog priznanja “Lider održivog razvoja” koje će mu biti uručeno večeras na centralnoj svečanosti 12. Dunavskog biznis foruma.

U obrazloženju odluke žirija o dodjeli nagrade navodi se da je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, pod rukovodstvom Dražena Vrhovca, prepoznata kao respektabilan činilac održivog razvoja i konkurentnosti u regionu.

Ovogodišnji Dunavski biznis forum okupio je eminentne stručnjake, predstavnike privrede, diplomatije, politike, nauke, kulture i medija iz NJemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije koji će u okviru 12 panela sagledati stanje, razmijeniti iskustva i ponuditi nova rješenja u oblasti ekonomije i razvoja biznisa.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti