Za podršku maloj privredi 1,9 miliona KM

24.05.2021 Vijesti
Novac ilustracija

Za podršku maloj privredi u ovoj kalendarskoj godini Vlada USK osigurala je 1,9 miliona maraka, a cilj podsticajne politike je jačanje konkurentnosti subjekata, podrška novoosnovanim subjektima te podrška tradicionalnim i starim zanatima.

Prema riječima Samre Mehić, ministrice privrede u Vladi USK, sredstva će se dijeliti putem javnog poziva na osnovu već utvrđenih kriterijuma, a rok za prijave je 21. juni ove godine.

“Cilj programa je pružanje podrške subjektima male privrede, fizičkim i pravnim licima, koji su registrovani u okviru proizvodnih i uslužnih djelatnosti, radi očuvanja, rasta i razvoja subjekata male privrede na području Unsko-sanskog kantona. Želja nam je da utičemo na povećanje zaposlenosti, unapređenje kvaliteta i konkurentnosti male privrede, te da podstičemo obnavljanje tradicionalnih zanata te povećanje broja žena, mladih i osoba s invaliditetom u poduzetništvu”, istakla je Mehićeva.

Iz Privredne komore USK su pozdravili ovakve mjere zbog činjenice da su ekonomske restrikcije usljed pandemije virusa korona stvorile ogromne probleme privredi Unsko-sanskog kantona, a najpogođeniji je bio upravo sektor male privrede.

Samo u prošloj godini, prema njihovim podacima, bez zaposlenja je ostalo 3.500 osoba, a najveću štetu pretrpjeli su privredni subjekti koji su prisilno prekinuli s radom u sektoru ugostiteljstva, turizma i pružanja usluga, kao i izvozno orijentisane firme.

“Sigurno je da će ova pomoć dobro doći sektoru obrta i male privrede ako se imaju u vidu razorni učinci posljedica pandemije virusa korona. Ipak, prošlo je dugo vremena prije nego što se pojavilo nešto jasno i opipljivo i bojim se da za mnoge ova pomoć neće mnogo značiti jer su u međuvremenu odjavili proizvodnju i odustali od biznisa”, kažu u Udruženju poslodavaca USK.

(Nezavisne novine)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti