Za sedam mjeseci Srpsku posjetilo više od 230.000 turista

14.09.2022 Vijesti

Republiku Srpsku je za sedam mjeseci, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, posjetilo 238.618 turista, koji su ostvarili 574.034 noćenja, što je za 56 odsto više dolazaka i 40 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine, rečeno je u Turističkoj organizaciji Srpske.

Iz ove organizacije su istakli da je, ako se uporedi broj ostvarenih noćenja sa istim periodom 2019. godine koja je bila rekordna, ostvareno 10.000 noćenja više.

Prema informacijama sa terena, i u posljednjem kvartalu ove godine u Turističkoj organizaciji Republike Srpske očekuju uspješnu turističku sezonu koja će po rezultatima nadmašiti prethodne.

Najveću posjetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Njemačka, Austrija, Turska i Italija.

– Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mjestima, zatim slijede ostala turistička mjesta koja posjeduju atraktivne faktore /klimatske, kulturno-istorijske, te riječna i jezerska mjesta/, zatim planinska i mjesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od navedenih grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj – istakli su iz Turističke organizacije Srpske.

Strani turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim i planinskim mjestima, dok je prosječno zadržavanje turista na destinacijama Srpske 2,4 dana.

Prema podacima republičke Turističke organizacije, u Republici Srpskoj je od 1. jula iskorišteno ukupno 11.606 turističkih vaučera u 18 destinacija.

Oni su naglasili da su vaučeri najviše iskorišteni u Banji Vrućici kod Teslića i smještajnim kapacitetima u Trebinju, “Termama Ozren”, Јahorini, Palama, Bijeljini i Banji Laktaši.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske napomenuli su da građani Srpske imaju mogućnost korištenja turističkih vaučera do 30. oktobra.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti