Za sistem odvodnjavanja u Mokrom polju 5,7 miliona KM

17.06.2022 Vijesti

Nakon što je na većem dijelu trebinjskih oranica u prethodnih nekoliko godina instaliran sistem za navodnjavanje, radiće se i sistem odvodnjavanja u Mokrom polju, a koštaće 5,7 miliona maraka.

Projekat koji je finansirala Evropska unija urađen je po prijedlozima inženjera Duška Vujovića, koji je prije petnaestak godina bio tvorac projekta navodnjavanja, ali se on morao dopuniti i projektom odvodnjavanja, jer tehničko uređenje zemljišta predviđa oba sistema.

“Tehničko uređenje zemljišta, u stvari, podrazumijeva prvo odvodnjavanje, pa navodnjavanje, ali će i ovako biti dobar sistem, a radiće se u jednoj fazi, sa pumpama u najnižem dijelu polja gdje bi se, shodno količini vode, odvodnja radila sa tri do 8,5 kubika i otvorenim kanalom u dužini od 400 metara, a pored postojećeg puta će se postaviti cijevi, tako da će se voda prepumpavati u postojeće kanale”, objasnio je Vujović.

Napominjući da su još 2007. godine, izradom sistema navodnjavanja, postavljene dvije relevantne stanice za kompletnu hidrologiju, odnosno mjerenja oscilacija voda, ovaj sistem bi se samo nadovezao na to, a za predviđena sredstva će se konkurisati kod nadležnih fondova.

Milan Gavrić, pomoćnik ministra Republike Srpske za resor vodoprivrede, kaže da se stvaraju preduslovi za kandidaturu ovog projekta kod međunarodnih fondova, a cilj je da se najprije obezbijedi što više tehničke dokumentacije za ulazak u građevinske radove na projektu.

“Sredstava neće nedostajati, ali moramo biti u potpunosti spremni i za aplikaciju, a kasnije i za početak radova, što će se desiti kada sve institucije, i lokalne i republičke, budu djelovale, jer Evropska unija finansira izradu tehničke dokumentacije, a na nama je da dalje tražimo kredit, donaciju ili grant kojim ćemo nastaviti priču započetu još prije pet godina i tiče se sistema navodnjavanja!, kazao je Gavrić.

Na izradi projektne dokumentacije je radio i doc. Haris Kalajdžisalihović, sa Odsjeka za hidrotehniku na sarajevskom Građevinskom fakultetu, istakavši da bi se sa ovog polja odvodnjavao višak voda tokom vegetativnog perioda.

Za projekat je urađena ekonomsko-tehnička analiza, prema kojoj su agronomi za dio polja koji je pod vodom i ne može se obrađivati bez odvodnjavanja predvidjeli i kulture koje se ovdje mogu uzgajati i sa navodnjavanjem i sa odvodnjavanjem, na osnovu čega je utvrđena velika isplativost.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti