Za zapošljavanje 2.882 lica 12,2 miliona KM

12.02.2021 Vijesti

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske usvojio je danas na Palama program zapošljavanja u ovoj godini u iznosu od 12.188.000 KM za 2.882 lica, te donio odluku o raspisivanju javnog poziva za korištenje sredstava po svakom programu pojedinačno.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je na konferenciji za novinare da, bez obzira na uticaj virusa korona, Zavod sa Vladom Srpske i ove godine raspisuje javni poziv za četiri projekta zapošljavanja.

Prvi projekat je “Zajedno do posla” i odnosi se na zapošljavanje demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, a kroz njega će biti zaposleno 300 lica.

Vujičić ističe da su povećali sredstva za ove kategorije u odnosu na prethodni period.

Drugi projekat odnosi se na zapošljavanje ciljnih kategorija u privredi, gdje je namjera Zavoda da zaposli 950 radnika, a iznos sredstava pojedinačno, kao i do sada, iznosiće oko 4.000 KM.

Vujičić kaže da je treći projekat regresno vraćanje doprinosa, odnosno podrška privredi putem vraćanja uplaćenih poreza i doprinosa, što realizuju drugi put, a namjera im je da zaposle 1.600 lica, dok četvrti projekat obuhvata zapošljavanje 32 Roma.

– U ovoj godini akcenat je isključivo stavljen na privredu. Јavna preduzeća neće imati mogućnost da apliciraju na sredstva Zavoda jer nam je isključivo namjera da kroz naše projekte pomognemo zapošljavanje u realnom sektoru i privredu – poručuje Vujičić.

Kada je riječ o broju nezaposlenih u Republici Srpskoj, Vujičić navodi da se stanje popravlja, te da je prošle godine zaposleno ukupno 30.000 radnika.

Pomoćnica ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Mira Vasić navodi da će do kraja februara biti objavljen javni poziv za korištenje podsticajnih sredstava.

– Početkom ove godine usvojen je akcioni plan za zapošljavanje, a uvijek je početak realizacije sredinom godine. Ove godine smo bili ekspeditivniji kako bismo privredi omogućili, kao dodatnu mjeru, da što prije dođu do kvalitetne radne snage i do podsticaja kroz projekte zapošljavanja – objašnjava ona.

Vasićeva ističe da u prvom javnom pozivu nema programa za zapošljavanje pripravnika, ali da Zavod i resorno ministarstvo, sa predstavnicima nadležnih organa u Vladi Srpske, analiziraju da dopune akcioni plan bar početkom drugog kvartala ove godine.

Vlada Srpske usvojila je 21. januara Akcioni plan zapošljavanja i odobrila 12.188.000 KM za programe zapošljavanja koji će biti realizovani u ovoj godini.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti