Zatler najavio još 1,2 miliona evra za turizam u BiH

29.06.2021 Vijesti

Ambasador Johan Zatler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, juče je u Sarajevu bio domaćin konferencije “Turizam – prekretnica ekonomskog oporavka”, fokusirane na izazove i prilike za razvoj održivog turizma u BiH i korištenje potencijala ovog sektora.

“Bosna i Hercegovina, itekako ima potencijal za razvoj turizma koji može pokrenuti pozitivne promjene u zemlji. Mi smo to prepoznali i podržali sa 1,6 miliona evra plasiranih kroz EU4 Business program dok će dodatnih 1.2 miliona uskoro biti investirano kroz EU4 Business Recovery za obnovu turizma od posljedica Kovida”, naglasio je ambasador Zatler.

Oba projekta sufinansiraju EU i Vlada Republike Njemačke.

“Mnogo toga se još mora uraditi, a posebno na izradi Strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja će omogućiti korištenje sredstava Evropske unije za ovaj sektor”, rekao je Zatler.

Konferencija je bila podijeljena na tri panela, tokom kojih se razgovaralo o oživljavanju turističkog sektora, jačanju njegove konkurentnosti, te prilikama za razvoj zelenog i održivog turizma.

Na panelima su učestvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar okoline i turizma FBiH Edita Đapo, ambasador SAD-a Erik Nelson, ambasador Grčke Dimitrios Papandreou, otpravnik poslova Slovačke ambasade Patrik Turosik, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a BiH Sukrob Košmuhamedov…

Ministar Košarac naglasio je da BiH ima mnogo toga da ponudi turistima te da je cilj zemlje da prati turističke trendove zemalja članica EU i da se naše ponude prilagode novonastaloj situaciji.

“Mi imamo dobre šanse za razvoj turizma, entitetske vlade su već napravile pomake i ulažu maksimalne napore da saniraju posljedice po ukupnu turističku privredu. Te aktivnosti ogledaju se u smanjenju obaveza prema privrednim subjektima, direktnom podsticaju u cilju održavanja zaposlenosti, subvencionisanju turističkih aranžmana te pripremi budućih koraka za oporavak turizma”, rekao je ministar Košarac.

Ambasador Nelson je naglasio da će SAD, kroz projekt USAID-a, pomoći lokalnim akterima da predstave ponude, omoguće poslovanje, privuku investicije te pridonesu jačanju turizma u BiH.

Ocijenio je, da BiH treba preduzeti korake kako bi se prilagodila post-Kovid situaciji. Ambasador Nelson je ukazao i na potrebu brze popravke infrastukture, ali i primjene digitalnih usluga u tom sektoru.

Putem video-linka, konferenciju je pratilo više od 100 predstavnika civilnog društva, biznisa, organizacija i udruženja posvećenih radu u oblasti turizma i šira zainteresovana javnost.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti