Željeznice RS otpremile prvu kompoziciju uglja za Srbiju

16.06.2022 Vijesti

Kompanija “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ otpremila je jutros prvu kompoziciju uglja iz Srpske za Srbiju, iz Prijedora do Doboja, preko Zvornika, za Svilajnac.

U kompoziciji od 16 teretnih kola otpremljeno je prvih 800 tona uglja za potrebe “Elektroprivrede Srbije”, od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou, rečeno je Srni iz ŽRS-a.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS-a Željko Radić zadovoljan je s obzirom na to da novi prevozi u teretnom saobraćaju zahtijevaju i realizaciju planova za obnovu infrastrukture, kao i ulaganja u vučne i vučene kapacitete.

“Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske radimo i na pronalasku adekvatnih i prihvatljivih modela finansiranja buduće modernizacije željeznice”, rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, povećanje prihoda ŽRS-a u prvih pet mjeseci ostvareno je upravo iz osnovne djelatnosti preduzeća za oko 22 odsto.

“Za prvih pet mjeseci ostvarili smo prihode od prevoza roba u iznosu od 14.448.569 KM, koji su u odnosu na isti period prošle godine veći za 2.606.009 KM”, naveo je Radić.

On očekuje da novim ugovorenim prevozima rezultati na kraju godine budu znatno povećani, te doprinesu unapređenju željeznice u svim segmentima.

Radić je najavio da postoje opcije koje se trenutno razmataju i o prevozu uglja za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona.

“Podsjećamo da je ŽRS, tokom prvih pet mjeseci 2022. godine, prevezao ukupno 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine”, naveo je Radić.

Novi prevozi uglja, nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za ŽRS u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

ŽRS je 2. juna dogovorio i definisao isporuku i prevoz 256.000 tona uglja na godišnjem nivou sa “Elektroprivredom Srbije”.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti