Željeznice RS otpremile prvu kompoziciju uglja za Srbiju

16.06.2022 Vijesti

Kompanija “Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ otpremila je jutros prvu kompoziciju uglja iz Srpske za Srbiju, iz Prijedora do Doboja, preko Zvornika, za Svilajnac.

U kompoziciji od 16 teretnih kola otpremljeno je prvih 800 tona uglja za potrebe “Elektroprivrede Srbije”, od ukupno ugovorenih 256.000 tona na godišnjem nivou, rečeno je Srni iz ŽRS-a.

Vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS-a Željko Radić zadovoljan je s obzirom na to da novi prevozi u teretnom saobraćaju zahtijevaju i realizaciju planova za obnovu infrastrukture, kao i ulaganja u vučne i vučene kapacitete.

“Intenzivno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske radimo i na pronalasku adekvatnih i prihvatljivih modela finansiranja buduće modernizacije željeznice”, rekao je Radić.

Prema njegovim riječima, povećanje prihoda ŽRS-a u prvih pet mjeseci ostvareno je upravo iz osnovne djelatnosti preduzeća za oko 22 odsto.

“Za prvih pet mjeseci ostvarili smo prihode od prevoza roba u iznosu od 14.448.569 KM, koji su u odnosu na isti period prošle godine veći za 2.606.009 KM”, naveo je Radić.

On očekuje da novim ugovorenim prevozima rezultati na kraju godine budu znatno povećani, te doprinesu unapređenju željeznice u svim segmentima.

Radić je najavio da postoje opcije koje se trenutno razmataju i o prevozu uglja za Sloveniju u količinama od 300.000 do 500.000 tona.

“Podsjećamo da je ŽRS, tokom prvih pet mjeseci 2022. godine, prevezao ukupno 1.834.722 tone robe, što je za 10,09 odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine”, naveo je Radić.

Novi prevozi uglja, nakon nekoliko godina pauze, spadaju u visoko prioritetne ostvarene ciljeve za ŽRS u okviru nastojanja i doprinosa za proširivanje i razvoj regionalne saradnje sa namjerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

ŽRS je 2. juna dogovorio i definisao isporuku i prevoz 256.000 tona uglja na godišnjem nivou sa “Elektroprivredom Srbije”.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti

Višković: Srpska nudi dobre uslove za investiranje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da Srpska nudi izuzetno dobre uslove…

27.09.2023 Vijesti