Zlatna groznica lansira Jezero na turističke mape

10.02.2023 Vijesti

Postojanje zlata na terenima Otomalja i Sinjakova u Jezeru utvrđeno je, kažu stručnjaci, još sedamdesetih godina prošlog vijeka, a aktuelna zlatna groznica, čak da do eksploatacije ni ne dođe, po svemu sudeći doprinijeće boljoj turističkoj afirmaciji ove male lokalne zajednice u Srpskoj.

Kompanija “Likos Balkan Metals” saopštila je prošle sedmice da je na tri lokacije u opštini Jezero pronašla visoke sadržaje zlata koji se kreću od 27,5 grama po toni u kontinuitetu od 60 metara, što je, kako su tada naveli, neuobičajno visok sadržaj i za svjetski poznate rudnike zlata.

Da postojanje zlata na tim lokalitetima nije novina tvrde u Republičkom zavodu za geološka istraživanja. U Zavodu navode da tragovi starog rudarenja u vidu pingi, djelimično ili potpuno zarušenih potkopa i sačuvanih zapisa, ukazuju da su istraživanje, eksploataciju i preradu mineralnih sirovina na terenima Srpske vršili još Rimljani i Sasi. Ističu da je 20. vijek bio doba intenzivnog istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina na ovom području, naročito od 1945 do 1989. godine.

– Tada su otkrivena mnoga velika ležišta metala, a mnogi lokaliteti nisu istraženi, ali su označeni kao potencijalni za istraživanje. Takav slučaj je sa područjem između Jajca i Mrkonjić Grada. Sedamdesetih godina prošlog vijeka na terenima Otomalja i Sinjakova utvrđeno je postojanje zlata u kvarcnim i kvarcno-baritnim žicama, a da bi se otvorio rudnik potrebno je izvršiti obimna detaljna geološka istraživanja – ističu u zavodu i pojašnjavaju da se zlato u Srpskoj najčešće javlja u obliku tankih ljuspica ili žilica, te u obliku sitnih zrna koja su uprskana u neke minerale, pretežno u kvarc.

Na pitanje da li u Srpskoj postoje potencijalna nalazišta litijuma, u zavodu kažu da je Loparski basen šezdesetih godina prošlog vijeka istraživan zbog kamene soli, te da je tokom tih radova pronađen mineral sirlezit, natrijumski borosilikat.

– Od 2002. godine na području Lopara u nekoliko mahova istraživani su evaporiti. Detaljna geološka istraživanja u Loparskom basenu su u toku, a nakon završetka istih moće se govoriti o eventualnom nalazištu i kakva bi bila perspektiva za eksploataciju u budućnosti – rekli su u zavodu.

Načelnica Jezera Snežana Ružičić kaže da je vijest o pronađenom zlatu izazvala veliku pompu i odjeknula daleko.

– Ukoliko u budućnosti budemo imali rudnik, to će svakako doprinijeti razvoju, ali i sama ova informacija, zbog koje su dolazili čak i mediji iz Hrvatske, znatiželjne turiste dovešće u Jezero. Ovo je odlična prilika da se ispromoviše opština i da pokažemo prirodne ljepote i turistički potencijal kojim Jezero obiluje – kazala je Ružičićeva za “Glas”.

Navela je da su mišljenja mještana i dalje podijeljena, te da se dio njih protivi istraživanjima jer smatraju da će ona oštetiti floru i faunu.

– S druge strane znatan dio stanovnika raduje se pronalasku zlata i mogućoj eksploataciji, jer smatraju da će im to osigurati posao, da će im se djeca vratiti iz Slovenije, Austrije, Njemačke kako bi živjela i radila na svom ognjištu. Mada, o eksploataciji i podizanju rudnika rano je govoriti – rekla je Ružičićeva i dodala da ju je izvršni direktor kompanije, koja vrši geološka istraživanja u Jezeru, upoznao da su naišli na velike koncentracije zlata, te da će graditi puteve do tih lokacija kako bi mogli raditi opsežna istraživanja koja su planirana u ovoj godini.

Rudna bogatstva

U Republičkom zavodu za geološka istraživanja kažu da u Srpskoj postoje značajna ležišta uglja, olova, cinka, boksita, gvožđa, bentonita, krečnjaka, dolomita, serpentinita, dijabaza, glina, te termomineralnih voda.

– Rudna bogatstva raspoređena su na cijeloj teritoriji Srpske, a pored istraženih ležišta postoji značajan broj pojava mineralnih sirovina koje tek treba detaljno istražiti i utvrditi da li su ekonomski isplativa – rekli su u zavodu.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti