Čubrilović: Izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor teče prema planu

18.10.2023 Vijesti

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor odvija u okvirima ugovorene dinamike, te da se radovi intenzivno izvode na dionici od 5,2 kilometara od Prijedorske petlje u Orlovcima do mosta Garevci.

Čubrilović je precizirao da se na toj dionici trenutno radi na fundiranju objekata, nadvožnjaka i mostova, izgradnji propusta u pravcima postojećih regulisanih i neregulisanih vodotokova.

“U toku je provođenje postupka eksproprijacije nepokretnosti na trasi auto-puta. Koncesionar je, nakon provedenog postupka eksproprijacije, ishodovao od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske građevinsku dozvolu za dionice auto-puta u dužini 13,5 kilometara, a u toku je i dalje fazno pribavljanje neophodne dokumentacije za građenje”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da se aktivnosti sa kineskim partnerom i koncesionarom za izgradnju auto-puta provode u skladu sa propisanim uslovima, zakonskim procedurama i rokovima, navodeći da je Vlada Republike Srpske 23. marta ove godine koncesionaru isporučila 46 odsto lokacije na trasi na kojoj je okončan postupak eksproprijacije nepokretnosti.

Čubrilović je podsjetio da je Vlada Republike Srpske, u skladu sa važećim propisima, privrednom društvu “SDHS-CSI BH” Banjaluka dodijelila koncesiju za izgradnju auto-puta Banjaluka–Prijedor-Novi Grad, na period od 30 godina, ukupne vrijednosti 297 miliona evra.

On je rekao da Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske u saradnji sa kineskim partnerima kompanije “SDHS-CSI BH” i nadležnim institucijama kontinuirano preduzima neophodne aktivnosti kako bi u predviđenom roku bila završena izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Čubrilović je istakao da je opredjelenje Ministarstva saobraćaja i veza i Vlade Republike Srpske da se sva pitanja i procedure na realizaciji ovog projekta rješavaju što efikasnije i u skladu sa pravnim propisima u Srpskoj i koncesionim ugovorom. Prema njegovim riječima, završetak radova očekuje se na proljeće 2026. godine.

Kada je riječ o dionici auto-puta Prijedor-Novi Grad, koji je nastavak dionice auto-puta Banjaluka-Prijedor prema Novom Gradu, Čubrilović je rekao da je u toku izrada generalnog projekta izbora trase i da bi ugovor trebao da bude potpisan sa istim koncesionarom kao faza dva.

“Trasa auto-puta Prijedor-Novi Grad nastavak je dionice auto-puta Banjaluka-Prijedor prema Novom Gradu, odnosno prema Hrvatskoj. Na ovaj način će biti ostvarena veza preko Republike Srpske, od granice sa Srbijom na istoku do granice sa Hrvatskom na zapadu, pošto se komunikacija formira od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, Vukosavlja, Doboja, Prnjavora, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada, sa međuregionalnim čvorom i vezom na evropski koridor `Pet ce` kod Doboja (Johovac)”, naveo je Čubrilović.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju auto-puta Banjaluka–Prijedor definisano je da će taj auto-put biti dužine 42,2 kilometara, profila sa po tri saobraćajne trake po smjeru i razdijelnim pojasom između.

Prema glavnom projektu, očekuje se izgradnja 11 mostova, sedam vijadukta, 25 nadvožnjaka, šest podvožnjaka, tri petlje, 10 potpornih zidova, tri naplatne stanice, te centar za održavanje i kontrolu saobraćaja i odmorište.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti