Petrović: Elektroprivreda RS u 2023. ostvarila najveću dobit u svojoj istoriji

27.12.2023 Vijesti

Elektroprivreda RS u 2023. godini ostvarila je najveću dobit u svojoj istoriji poslovanja. Svih 12 preduzeća su imala pozitivna četiri završna izvještaja, a ovaj će biti takav da će biti rekord u istoriji ovog preduzeća, što ćemo objaviti na godišnjoj konferenciji u februaru 2024. godine, rekao je gostujući u programu Radio Trebinja, generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Prema njegovim riječima u protekle četiri godine imali su pozitivno poslovanje svih preduzeća Elektroprivrede – matičnog preduzeća u Trebinju, po pet proizvodnih i distributivnih, kao i preduzeća Istraživačko-razvojni centar za elektroenergetiku u Istočnom Sarajevu.

– Izradili smo desetogodišnji plan razvoja Elektroprivrede 2019 – 2029. godina. Znači, nikada do sada, a doduše ranije je bio ratni i poratni period, pa period stabilizacije cjelokupne Elektroprivrede i evo zadnjih nekoliko godina se posvećuje važna pažnja izgradnji novih energetskih objekata u Elektroprivredi RS, a time i u Srpskoj. Da nismo imali plan, ne bismo danas imali ugovor o izvođenju radova za Dabar, ugovor o izvođenju radova Hidroelektrane Mrsovo na rijeci Limu, potpisan ugovor za HE Bistrica na rijeci Bistrici, tri hidroelektrane. Kada smo napravili plan gledali smo šta možemo od godine do godine. Nema tog sistema gdje se rezultati mogu pojaviti za dvije do tri godine – naveo je Petrović.

On je dodao da se u zadnjih desetak godina snažno radi i vidljivo je da postoje rezultati, pogotovo u energetskom sektoru kada su potpisani ugovori i obezbijeđen novac.

– Kada smo imali plan, lako je ovo bilo realizovati i ukladiti sa energetskim paketima koje je usvojila i BiH, a time i RS i Elektroprivreda RS. Primjenjujemo norme koje se primjenjuju u Evropi, tako da smo jedini koji smo uspjeli da razdvojimo upotpunosti snabdijevanje i distribuciju i fizički i putem računa koji pristižu građanima za električnu energiju. Na računima danas imate i distributivnu mrežarinu od koje se finansira isključivo distribucija, prenosnu od koje se finansira isključivo Elektroprenos BiH i električnu energiju od koje se finansira isključivo pet proizvodnih preduzeća. Imate naknadu za obnovljive izvore kojom se finansiraju svi oni ljudi koji su pokrenuli male hidroelektrane ili solarne elektrane i koji su prihvatili ugovor da prodaju energiju Elektroprivredi RS. I imate naknadu za snabdijevanje, to je nova oblast koja je zaživjela kod nas, a to znači da se javno snabdijevanje finansira od tih 2,48 KM na računu, plus Uprava za indirektno oporezivanje naplaćuje porez na dodatnu vrijednost – istakao je generalni direktor Elektroprivrede RS za Radio Trebinje.

On je napomenuo da matično preduzeće ima i treći prihod od trgovine električne energije, ako je ima.

– Ima perioda u toku godine kada se i uvozi električna energija i kada se enormno prodaje. U prosjeku, značajne prihode napravimo od prodaje električne energije. Elektroprivreda RS sa nižim primanjima u odnosu na sve ostale elektroprivrede u regionu ostvaruje pozitivno poslovanje, pomaže sportu, kulturi koliko može u zakonskim okvirima. Ima najbolja primanja u prosjeku u RS i održava stabilnost pet energetskih proizvodnih objekata, kao i stabilnost distributivnog sistema koji je novim zakonom isključivo u nadležnosti Regulatorne agencije za energetiku – rekao je generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti