Preduzeće Industrija alata Trebinje izvozi više od 95 odsto proizvoda

14.06.2023 Vijesti

Preduzeće Svislajon industrija alata Trebinje više od 95 odsto proizvoda iz svoje široke palete plasira na svjetsko tržište, a konkursi za prijem radnika u proizvodnji stalno su otvoreni, izjavila je direktorka ove firme Јovanka Uljarević.

Uljarevićeva kaže da ovo preduzeće proizvode već duže, osim u države bivše Јugoslavije, izvozi u Italiju, Austriju, Tursku, Španiju, Njemačku, Belgiju, kao i SAD i Kanadu, ali da se otvaraju i nova tržišta.

Ona je navela da Svislajon industrija alata ima oko 400 radnika čije zarade zavise od učinka.

– Teže je firmama koje usluge i proizvode prodaju na strano tržište, nego onima koje ih plasiraju na domaće. Iz Svislajon sistema bio je upućen prijedlog Vladi Republike Srpske da se za realni sektor smanje fiskalni i parafiskalni nameti, kako bi se to prelilo na lična primanja zaposlenih – rekla je Uljarevićeva za Srnu.

Ona ističe da je kvalifikovana radna snaga problem svima, pogotovo u metalnoj branši.

– Trenutno imamo dovoljno radnika, ali zbog relativno starije radne snage konstantno su otvorena vrata za mlade koji žele da se oprobaju i nauče posao – navela je Uljarevićeva.

Ona je dodala da su stalno otvoreni konkursi za prijem radnika u proizvodnji, ali da nema dovoljno zainteresovanih kandidata.

– Industrija alata ima potrebu za modernizacijom opreme i mašina, a budući investicioni planovi odnose se na poboljšanje uslova rada i ulaganje u novu procesnu opremu. Trenutno smo u fazi stavljanja imovine Industrije alata u funkciju, što bi riješilo dalji investicioni razvoj – rekla je Uljarevićeva.

Ona je istakla da je većinski vlasnik izmirio sve obaveze za doprinose, povezao cjelokupan staž radnicima, čime su riješene dugogodišnje muke.

– Uz to, cjelokupna imovina bila je zarobljena hipotekom u korist Poreske uprave i cijeli ovaj period zbog dugovanja nismo imali podsticaje države kao izvoznici – navela je Uljarevićeva.

Napomenula je da IAT više nema nikakvih dugovanja državi, a samim tim su omogućeni dalji razvoj i investicije.

– Ove godine očekujemo značajniji podsticaj izvoza, jer posljednjih 15 godina po tom osnovu nismo dobili ni marke. Industrija alata planira da radi, modernizuje opremu, ostvaruje prihod. Imamo dovoljno ugovorenog posla i nadamo se da ćemo do kraja godine biti još uspješniji i bolji – istakla je Uljarevićeva.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti