Preko pola miliona KM za podsticaje: Najviše novca za mljekare

26.05.2021 Vijesti

Gradske vlasti u Cazinu izdvojiće ove godine iz budžeta 550.000 maraka za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je dosad rekordni iznos.

Prema riječima Zuhada Porčića, šefa gradske Službe za poljoprivredu, najveći poticaji u iznosu od 187.000 maraka biće isplaćeni proizvođačima mlijeka.

“U programu su predviđene i subvencije za plasteničku proizvodnju, ali i proizvodnju povrća na otvorenom.  Također, za poticaje u pčelarstvu smo planirali 58.000 maraka, a subvencije su predviđene i za voćare, kao i za ostale vidove animalne i biljne proizvodnje”, kazao je Porčić.

Dodao je kako je planirana i podrška u subvencioniranju troškova legalizacije poljoprivrednih objekata, čime se želi dodatno olakšati razvoj poljoprivrednih gazdinstava i podržati proširenje poslovanja.

“Svaku od planiranih stavki usaglasili smo upravo u saradnji s našim poljoprivrednicima i na temelju njihovih stvarnih potreba i ambicija. Ono što možemo obećati je da će svi poticaji biti isplaćeni na vrijeme”, istakao je Porčić. Inače, Cazin je lokalna zajednica s najvećim brojem registriranih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH, a u protekloj godini ovdašnji farmeri su proizveli rekordnih 15 miliona litara mlijeka, po čemu su na prvom mjestu u Federaciji BiH.

“Nažalost, zbog aktuelnih migracija bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje”, kazao je Porčić.

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara “Megle” iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove…

01.03.2024 Vijesti

Šulić: Trenutne investicije na Jahorini vrijedne više od 3 mlrd KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić smatra da Pravobranilaštvu BiH, Kristijanu Šmitu i svima…

01.03.2024 Vijesti

Grad Trebinje ponovo nosilac epiteta turističkog mjesta

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasio je Trebinje u postupku petogodišnje revizije turističkim…

01.03.2024 Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede: Kontinuirano se vrši isplata podsticaja

Vlada Republike Srpske kontinuirano vrši permanentnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske, istakli su…

01.03.2024 Vijesti