Preko pola miliona KM za podsticaje: Najviše novca za mljekare

26.05.2021 Vijesti

Gradske vlasti u Cazinu izdvojiće ove godine iz budžeta 550.000 maraka za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, što je dosad rekordni iznos.

Prema riječima Zuhada Porčića, šefa gradske Službe za poljoprivredu, najveći poticaji u iznosu od 187.000 maraka biće isplaćeni proizvođačima mlijeka.

“U programu su predviđene i subvencije za plasteničku proizvodnju, ali i proizvodnju povrća na otvorenom.  Također, za poticaje u pčelarstvu smo planirali 58.000 maraka, a subvencije su predviđene i za voćare, kao i za ostale vidove animalne i biljne proizvodnje”, kazao je Porčić.

Dodao je kako je planirana i podrška u subvencioniranju troškova legalizacije poljoprivrednih objekata, čime se želi dodatno olakšati razvoj poljoprivrednih gazdinstava i podržati proširenje poslovanja.

“Svaku od planiranih stavki usaglasili smo upravo u saradnji s našim poljoprivrednicima i na temelju njihovih stvarnih potreba i ambicija. Ono što možemo obećati je da će svi poticaji biti isplaćeni na vrijeme”, istakao je Porčić. Inače, Cazin je lokalna zajednica s najvećim brojem registriranih poljoprivrednih gazdinstava u Federaciji BiH, a u protekloj godini ovdašnji farmeri su proizveli rekordnih 15 miliona litara mlijeka, po čemu su na prvom mjestu u Federaciji BiH.

“Nažalost, zbog aktuelnih migracija bilježimo smanjenje broja farmera, ali to se kompenzuje time da veći proizvođači uvećavaju vlastita gazdinstva, broj muznih grla, a samim time i obim proizvodnje”, kazao je Porčić.

Na području Cazina proizvodnjom mlijeka se bavi preko 1.000 domaćinstava, a najveći otkupljivač na ovom prostoru je mljekara “Megle” iz Bihaća, koja veliki broj svojih proizvoda izvozi na inostrano tržište.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih cesta prema graničnom prelazu Hum – Šćepan Polje zajednički je prioritet,…

29.09.2023 Vijesti

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti