SVE VIŠE STRANIH INVESTITORA U RS Poreske olakšice i kvalitetna radna snaga mamac za strance

Poreske olakšice i kvalitetna radna snaga razlozi su zbog kojih sve više inostranih investitora ulaže na području Republike Srpske, što potvrđuje podatak da u lokalnim zajednicama posluje 1.825 preduzeća sa stranim i mješovitim kapitalom.

17.01.2020 Vijesti
Inostrane investicije

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) najviše preduzeća u rukama stranaca, čak 850, posluje na području Banjaluke, zatim 173 u Bijeljini, 93 u Gradišci, 92 u Laktašima i 47 u Trebinju.

Sudeći prema podacima APIF-a, najveći broj tih preduzeća bavi se uslugama konsaltinga, odnosno savjetovanja u poslovanju, zatim nespecijalizovanom trgovinom na veliko, inženjerskim djelatnostima, računarskim programiranjem i proizvodnjom električne energije.

Prema ranijim podacima, u istom periodu prošle godine u Srpskoj je poslovalo blizu 1.200 firmi sa inostranim kapitalom.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za “Glas Srpske” da, iako broj inostranih kompanija u Srpskoj raste iz godine u godinu, domaći potencijali su mnogo veći i ima prostora za otvaranje novih pogona.

“Povoljan poslovni ambijent, poreske olakšice te porezi i doprinosi koji su mnogo povoljniji kod nas nego u zemljama iz kojih dolaze ino-investitori razlozi su zbog kojih oni svoje kompanije registruju u Srpskoj”, rekao je Račić za “Glas Srpske”.

Osim toga, dodao je, Srpska ima kvalitetnu radnu snagu, što je takođe značajan preduslov za privlačenje stranih investitora.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe za “Glas Srpske” da se ova lokalna zajednica nalazi na granici sa Evropskom unijom, što je dobrim dijelom uticalo na dolazak velikog broja inostranih investitora.

“Lokacija Gradiške je naša velika prednost u odnosu na ostale lokalne zajednice i smatram da u ranijem periodu nije bila dovoljno iskorišćena. Osim toga, želimo da budemo na usluzi i domaćim i inostranim investitorima, zbog čega smo maksimalno pojednostavili sve administrativne procedure za osnivanje preduzeća. Između ostalog, prva registracija je besplatna, uveli smo jednošaltersko poslovanje, takse smo umanjili za 50 odsto, a procedure za dobijanje građevinske dozvole i lokacijskih uslova traju od pet do sedam dana”, istakao je Adžić i naglasio da su kompanije iz Italije, Austrije i Njemačke mahom zainteresovane za ovaj kraj. Dodao je da su drvna, tekstilna i metalna industrija velika šansa za razvoj ovog grada, te da bi veoma značajno bilo otvaranje fabrike za preradu voća i povrća.

“Idemo ka tome da stvorimo uslove da dovedemo investitora koji će na najbolji mogući način iskoristiti prirodne potencijale Lijevča i Potkozarja, a to bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je Adžić.

Most

Zoran Adžić je rekao da će novi most u Gradišci otvoriti brojne šanse ne samo za Gradišku već i okolne lokalne zajednice.

“U blizini mosta ima oko 400 hektara gradskog i državnog zemljišta i tu namjeravamo da stvorimo slobodnu ekonomsku zonu, a u tome nam treba pomoć republičkih institucija”, rekao je Adžić.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti