Voćari u Srpskoj očekuju dobar rod šljive

13.06.2022 Vijesti

Na području Republike Srpske prvi put poslije nekoliko godina je dobro rodila šljiva, prema riječima voćara najbolje su rodile čačanske sorte, a najveći rod se očekuje na području Potkozarja.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je ovo dobra godina po pitanju šljiva.

“Zavisno od regiona negdje su rodile, a negdje su podbacile, ali rod je svakako bolji u odnosu na prethodnu godinu. U jednom dijelu Potkozarja su dobro rodile, dok je zato jedan dio Majevice znatno podbacio”, rekao je Dojčinović.

Kako je rekao, najbolje su rodile čačanske sorte šljive.

“Najbolje su rodile čačanska rana i čačanska rodna, dok je stenli podbacio ove godine. On je bio u fazi oplodnje kada su temperature bile promjenjive pa je to uticalo na njegov rod”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, o cijeni je još rano govoriti.

“Očekujemo solidne cijene, ali gledajući sada aktuelne sorte voća – trešnju i jagodu cijene su dosta niske, pa ako bi bilo tako i sa šljivama voćari neće biti zadovoljni”, rekao je Dojčinović.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, pojasnio je da je ova godina krenula loše za voćare pošto je bila niska temperatura vazduha, ali je voće preživjelo, za razliku od prethodnih godina kada ga je uništavao mraz.

“Ove godine očekujemo pristojan rod, ali je još rano govoriti sa sigurnošću. Ljeto još nije ni nastupilo i vidjećemo u narednom periodu ko će biti te sreće da bere voće”, rekao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, prošle i ove sedmice dijelove teritorije grada Prijedora zahvatilo je nevrijeme i nastala su oštećenja od leda.

“To je i dalje podnošljivo, iako skoro svaka kiša znači i led na nekom području, tako da smo optimisti s jednom dozom opreza”, dodao je Marjanović.

On je naveo i da se kod voćara koji se bave ekstenzivnom proizvodnjom pojavila lisna uš, koja će, takođe, uticati na rod, ali da se kod onih koji se bave intenzivnom proizvodnjom to nije desilo.

“Gdje se voće održava i njeguje te gdje se primjenjuju zaštita i ishrana – tu je stanje zasad prilično dobro i tu se može očekivati dobar prinos, pod uslovom da nije bilo leda”, istakao je Marjanović.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, sezona šljiva je zasad obećavajuća.

“Najbolje su rodile čačanske sorte, dok je stenli svoj rod sveo na 50 odsto i on je pola-pola”, rekao je Vukota.

Kako je rekao, cijena po kilogramu sigurno neće biti visoka jer kad je rod veći uvijek se očekuje manja cijena.

“Ne očekujem visoke cijene jer je čačanska sorta rodila u svim krajevima, a kada je rod veći onda je cijena manja”, rekao je Vukota.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća (VIDEO)

Na policama marketa sve je više domaćeg povrća. Iako su cijene i dalje relativno visoke domaći povrtari, kažu da su…

15.07.2024 Vijesti

Raspisan poziv za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj…

11.07.2024 Vijesti

Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice biće pušten u rad nakon enterijerskog opremanja

Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice u Banjaluci biće pušten u rad nakon pribavljanja dokumentacije i…

10.07.2024 Vijesti