Voćari u Srpskoj očekuju dobar rod šljive

13.06.2022 Vijesti

Na području Republike Srpske prvi put poslije nekoliko godina je dobro rodila šljiva, prema riječima voćara najbolje su rodile čačanske sorte, a najveći rod se očekuje na području Potkozarja.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da je ovo dobra godina po pitanju šljiva.

“Zavisno od regiona negdje su rodile, a negdje su podbacile, ali rod je svakako bolji u odnosu na prethodnu godinu. U jednom dijelu Potkozarja su dobro rodile, dok je zato jedan dio Majevice znatno podbacio”, rekao je Dojčinović.

Kako je rekao, najbolje su rodile čačanske sorte šljive.

“Najbolje su rodile čačanska rana i čačanska rodna, dok je stenli podbacio ove godine. On je bio u fazi oplodnje kada su temperature bile promjenjive pa je to uticalo na njegov rod”, rekao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, o cijeni je još rano govoriti.

“Očekujemo solidne cijene, ali gledajući sada aktuelne sorte voća – trešnju i jagodu cijene su dosta niske, pa ako bi bilo tako i sa šljivama voćari neće biti zadovoljni”, rekao je Dojčinović.

Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedor, pojasnio je da je ova godina krenula loše za voćare pošto je bila niska temperatura vazduha, ali je voće preživjelo, za razliku od prethodnih godina kada ga je uništavao mraz.

“Ove godine očekujemo pristojan rod, ali je još rano govoriti sa sigurnošću. Ljeto još nije ni nastupilo i vidjećemo u narednom periodu ko će biti te sreće da bere voće”, rekao je Marjanović.

Prema njegovim riječima, prošle i ove sedmice dijelove teritorije grada Prijedora zahvatilo je nevrijeme i nastala su oštećenja od leda.

“To je i dalje podnošljivo, iako skoro svaka kiša znači i led na nekom području, tako da smo optimisti s jednom dozom opreza”, dodao je Marjanović.

On je naveo i da se kod voćara koji se bave ekstenzivnom proizvodnjom pojavila lisna uš, koja će, takođe, uticati na rod, ali da se kod onih koji se bave intenzivnom proizvodnjom to nije desilo.

“Gdje se voće održava i njeguje te gdje se primjenjuju zaštita i ishrana – tu je stanje zasad prilično dobro i tu se može očekivati dobar prinos, pod uslovom da nije bilo leda”, istakao je Marjanović.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, sezona šljiva je zasad obećavajuća.

“Najbolje su rodile čačanske sorte, dok je stenli svoj rod sveo na 50 odsto i on je pola-pola”, rekao je Vukota.

Kako je rekao, cijena po kilogramu sigurno neće biti visoka jer kad je rod veći uvijek se očekuje manja cijena.

“Ne očekujem visoke cijene jer je čačanska sorta rodila u svim krajevima, a kada je rod veći onda je cijena manja”, rekao je Vukota.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti

Privreda Srpske uspješno se predstavila na sajmu u Beogradu (VIDEO)

Turistička privreda Republike Srpske uspješno se predstavila na 45. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, koji je…

26.02.2024 Vijesti

Posluju samostalni preduzetnici, obezbijeđeni i podsticaji

U Republici Srpskoj u oblasti zanatstva uglavnom posluju subjekti registrovani u formi samostalnog preduzetnika, te im…

26.02.2024 Vijesti

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti