Voćarima i uzgajivačima svinja pomoć od 2,2 miliona km

21.06.2021 Vijesti

Proizvođačima voća i uzgajivačima svinja u Republici Srpskoj biće isplaćena sredstva podrške u ukupnom iznosu od 2,2 miliona KM radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Sredstva su odobrena iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske. Proizvođačima voća namijenjeno je oko 1,5 miliona KM, a uzgajivačima svinja oko 700.000 KM, navodi se u saopštenju.

Isplata će se vršiti na osnovu zahtjeva koji će se podnositi Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a čija se objava očekuje početkom ove sedmice u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Voćari će dobiti jednokratnu pomoć do 500 KM po hektaru. Biće obuhvaćeni proizvođači kruške i koštičavog voća (šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja, višnja), a za ove namjene biće izdvojeno oko milion KM.

Očekuje se da će pomoć dobiti oko 1.000 registrovanih voćara, koji pod voćem imaju oko 2.000 hektara.

Osim toga, dodatnih 500.000 KM biće izdvojeno za nabavku sadnica jabuke, šljive, kruške i breskve, i ovom vrstom podrške biće omogućeno podizanje 100 hektara novih zasada voća.

Uzgajivači svinja biće podržani do 50 KM po utovljenoj svinji. Očekuje se da će ovu vrstu podrške dobiti oko 90 uzgajivača, koji su utovili oko 14.000 tovnih svinja za navedeni obračunski period.

Sve navedene mjere podrške su kreirane uz podršku udruženja voćara i uzgajivača svinja, uvažavajući i njihove sugestije.

Uzgajivači svinja podnose zahtjev za navedenu podršku Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske do 30. juna, dok voćari za jednokratnu pomoć zahtjev podnose do 31. jula, a za nabavku sadnica do 15. septembra.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti

Vučić posjetio štand Republike Srpske, dočekao ga ministar Šulić

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i štand sa turističkom…

22.02.2024 Vijesti

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti