Sunčani sati adut Romanije

09.03.2022 Vijesti

Priča o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora na Sokocu počela je 2012. godine, a sada, deset godina kasnije, mogla bi dobiti i srećan kraj, izgradnjom solarne elektrane.

Za izgradnju je, prema riječima načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, zainteresovano nekoliko kompanija i to konzorcijum koji čine kompanije iz Poljske, Litvanije i Srbije, te konzorcijum iz Njemačke, Španije, Srbije i Republike Srpske koji je već radio određena istraživanja na ovom prostoru.

– Oni su vršili istraživanja za sebe preko satelita i došli su do rezultata da Sokolac ima 1.310 sunčanih sati u godini. Pored toga, i ostali parametri im odgovaraju, a to je prosječna brzina vjetra od 13 metara u sekundi, te prosječna temperatura od devet stepeni Celzijusa – kaže Bjelica.

Dodaje da je prema njegovim saznanjima solarna elektrana na Romaniji sa otprilike 1.300 sunčanih sati rentabilnija od solarnih elektrana u nizijama, koje imaju više od 2.000 sunčanih sati godišnje.

– Tamo su visoke temperature, koje solarni paneli ne podnose, pa se moraju hladiti, te se ugrađuju i ventilatori, što poskupljuje proizvodnju električne energije. Ovo područje je za ovakvu vrstu objekata bogomdano – naglašava Bjelica, dodajući da bi priprema terena za izgradnju elektrane trebalo da počne već u maju ili junu, a za zainteresovane ulagače atraktivne su dvije lokacije – Glasinačko polje i Tukovi.

Evropska unija već nekoliko godina podstiče proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, a sa zelenom energijom doći će iz zelena privreda.

– Već sam razgovarao sa određenim ljudima iz nekih kompanija jer će cijena proizvodnje biti jeftinija za fabrike koje budu u blizini solarnih elektrana. Velike evropske zemlje, uključujući i Njemačku, u automobilskoj industriji prelaze na proizvodnju električnih automobila, pa sa te strane možemo očekivati nekoliko proizvodnih programa u kojima bi se izrađivali dijelovi za takva vozila – sa velikim optimizmom ističe načelnik Sokoca. On je siguran da će planirana izgradnja solarne elektrane napraviti veliki zaokret u privredi ove lokalne zajednice.

– Mi sada imamo oko 70 registrovanih privrednih subjekata, a Sokolac je opština gdje se na godišnjem nivou može proizvesti oko hiljadu tona peleta, tako da će u budućnosti sigurno nedostajati radnika. Prema mojim informacijama, neki privrednici iz naše opštine već idu u druge države u potragu za radnicima – kaže Bjelica.

Korist za opštinu

Milovan Bjelica ističe veliku korist koju od ovih objekata mogu imati građani, ali i sama opština Sokolac.

– Prvo ćemo dati zemljište pod koncesiju, to je otprilike 500.000 evra za jednu elektranu na godišnjem nivou, zaposlićemo 30-40 radnika, i ja sam dogovorio, što će biti u ugovoru sa tim kompanijama, da za socijalno ugroženo stanovništvo u Sokocu ta električna energija bude besplatna. I to je jedan od naših uslova, ne da opština direktno ima koristi od tih elektrana već naši građani – zaključuje Bjelica.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti