Geološka istraživanja pokazala prisustvo zlata na tri mjesta na prostoru Јezera

15.02.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kompanije Lykos Balkan Metals d.o.o. Bijeljina, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period.

Oni su informisali Đokića o rezultatima do sada provedenih geoloških istraživanja na prostoru opština Јezero i Čajniče, sa osvrtom na skorašnje medijske natpise o pronađenom zlatu na području opštine Јezero, kao i zlatu, srebru i olovu na području opštine Čajniče, navodi se u saopštenju.

Predstavnici kompanije Lykos Balkan Metals su potvrdili da su istraživanja u ovom smislu pokazala određene pozitivne pokazatelje, da su do sada provedena geološka istraživanja pokazala prisustvo zlata na tri mjesta na istražnom prostoru Јezero gdje su uzeti odgovarajući uzorci.

To će biti jasno precizirano u izvještaju o istraživanjima provedenim u prethodnih godinu dana, koji je nosilac prava na istraživanje, prema rješenju kojim je odobreno istraživanje, dužan da dostavi Ministarstvu energetike i rudarstva do polovine marta mjeseca, navodi se u saopštenju.

Istakli su da su, preko svojih kćerki-kompanija, već investirali značajan kapital u Srpsku, da su jedan od najvećih investitora u oblasti geoloških istraživanja i da im je namjera da svojim radom i dalje pozitivno utiču na ekonomsku klimu i razvoj Srpske.

Đokić je naglasio da su detaljna geološka istraživanja odobrena u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, da se ista moraju izvoditi u skladu sa postojećim pravnim okvirom i odobrenom projektnom dokumentacijom.

Dodao je da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi i ukoliko postoji saglasnost lokalne zajednice, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast, kako bi privuklo što više investitora da ulažu u lokalne zajednice.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti