Održan “Јahorina ekonomski forum”: Zaključak – jačati domaću proizvodnju (VIDEO)

28.04.2023 Vijesti

Završen je “Јahorina ekonomski forum” razgovorom regionalnih investitora sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Tema: inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije. Zaključci foruma usmjereni su prema neophodnosti regionalnog povezivanja, ali i mladim i stimulisanju njihovog ostanka u regionu.

Iako ne sasvim zadovoljan investicijama u Srpsku, pogotovo stranim premijer Višković kaže da od postanka Srpska trenutno ima najveći broj zaposlenih i osiguranih građana, što bez investicija ne bi bilo moguće.

– Više od dvije milijarde evra otvorenih stranih investicija, plus domaći investitori koji ulažu u privredna društva. Rezultate dala saradnja sa socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i Savezom sindikata – naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Investicije i povećanje domaće proizvodnje jedini su adekvatan odgovor i na inflaciju, koja je u Srpskoj prošle godine u prosjeku iznosila 12,7 odsto, ali je u martu ove godine svedena na 10,4 odsto. Ali kako generiše rashode, prema riječima ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović i prihodi u budžet Srpske su se uvećali, a usmjereni su na veće plate, penzije, socijalna davanja, pomoć privredi.

I u BiH i u regionu inflacija, najprije izazvana kovidom, a potom uvezana zbog sukoba Rusija, Ukrajina, donosi iste posljedice.

-Najvažnije da se eliminišu uzroci, a država mora pomagati najugroženije. Najgori period je iza nas važno je dostići prihvatljivi nivo inflacije – istakao je Zoran Tegeltija, ministar finasija i trezora u Savjetu ministara.

Nivo inflacije prema projekcijama do 2025 trebao bi da se vrati na uobičajenih tri odsto, što je uslovljeno globalnim kretanjima. Ono što stručnjaci preporučuju i što jeste zaključak Јahorina ekonomskog foruma jeste regionalno povezivanje.

– Očekujemo da će Savjet ministara i Vlada Federacije staviti u vrh svojih prioriteta regionalne integracije koje su potreba i građana i privrede. Ne dozvolimo da ostanemo izolovano tržište – poručio je Goran Račić, predsjednik “Јahorina ekonomskog foruma”

Podržana je inicijativa da se kupcima prve nekretnine u Srpskoj vrati PDV, a uz stimulativne kamatne stope od IRB-a to bi bila jedna od mjera da se zadrže mladi. Realne i pragmatićne preporuke stručnjaka, učesnika foruma ranijih godina nailazile su na pozitivan odjek u institucijama Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti