Održan “Јahorina ekonomski forum”: Zaključak – jačati domaću proizvodnju (VIDEO)

28.04.2023 Vijesti

Završen je “Јahorina ekonomski forum” razgovorom regionalnih investitora sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Tema: inflacija, najveća prijetnja po ekonomiju i mjere stabilizacije. Zaključci foruma usmjereni su prema neophodnosti regionalnog povezivanja, ali i mladim i stimulisanju njihovog ostanka u regionu.

Iako ne sasvim zadovoljan investicijama u Srpsku, pogotovo stranim premijer Višković kaže da od postanka Srpska trenutno ima najveći broj zaposlenih i osiguranih građana, što bez investicija ne bi bilo moguće.

– Više od dvije milijarde evra otvorenih stranih investicija, plus domaći investitori koji ulažu u privredna društva. Rezultate dala saradnja sa socijalnim partnerima, prije svega Privrednom komorom, Unijom poslodavaca i Savezom sindikata – naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Investicije i povećanje domaće proizvodnje jedini su adekvatan odgovor i na inflaciju, koja je u Srpskoj prošle godine u prosjeku iznosila 12,7 odsto, ali je u martu ove godine svedena na 10,4 odsto. Ali kako generiše rashode, prema riječima ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović i prihodi u budžet Srpske su se uvećali, a usmjereni su na veće plate, penzije, socijalna davanja, pomoć privredi.

I u BiH i u regionu inflacija, najprije izazvana kovidom, a potom uvezana zbog sukoba Rusija, Ukrajina, donosi iste posljedice.

-Najvažnije da se eliminišu uzroci, a država mora pomagati najugroženije. Najgori period je iza nas važno je dostići prihvatljivi nivo inflacije – istakao je Zoran Tegeltija, ministar finasija i trezora u Savjetu ministara.

Nivo inflacije prema projekcijama do 2025 trebao bi da se vrati na uobičajenih tri odsto, što je uslovljeno globalnim kretanjima. Ono što stručnjaci preporučuju i što jeste zaključak Јahorina ekonomskog foruma jeste regionalno povezivanje.

– Očekujemo da će Savjet ministara i Vlada Federacije staviti u vrh svojih prioriteta regionalne integracije koje su potreba i građana i privrede. Ne dozvolimo da ostanemo izolovano tržište – poručio je Goran Račić, predsjednik “Јahorina ekonomskog foruma”

Podržana je inicijativa da se kupcima prve nekretnine u Srpskoj vrati PDV, a uz stimulativne kamatne stope od IRB-a to bi bila jedna od mjera da se zadrže mladi. Realne i pragmatićne preporuke stručnjaka, učesnika foruma ranijih godina nailazile su na pozitivan odjek u institucijama Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti