Otvoren Јavni poziv Vlade Srpske za direktna ulaganja; Podsticaji za mala i srednja preduzeća (VIDEO)

12.09.2023 Vijesti

Vlada Republike Srpske podržava modernizaciju privrednih subjekata i preduzetnika. Do 17. septembra otvoren je Јavni poziv za direktna ulaganja kojim je predviđeno 14,5 miliona maraka.

Iduće sedmice trebalo bi da bude otvoren i Јavni poziv za podsticaje za mala i srednja preduzeća. Svi koji budu ispunjavali uslove dobiće pomoć jer oni pune republički budžet. Ovo je najavio ministar privrede i preduzetništva, Vojin Mitrović prilikom posjete firmi “Drinjača” iz Šekovića.

“U korak s vremenom” moto je izvozno orjentisane firme “Drinjača” koja proizvodi namještaj od modeliranih ploča i drveta i brikete za tržište EU. Prate nove trendove i zahtjeve tržišta ,u čemu imaju i podršku Vlade Srpske. Za tri godine dobili su 97.000 KM podsticaja za direktna ulaganja, a 47.000 KM za povećanje plata radnicima. Apliciraće i na predstojeći javni poziv radi automatizacije i modernizacije proizvodnje.

Uporedo sa osavremenjavanjem proizvodnje stvarani su i bolji uslovi za rad preko stotinu zaposlenih, od čega su 50 odsto žene. Prošlogodišnji poslovni plan prebačen je za 25 posto, a u odnosu na 2021. udvostručili su produktivnost i promet.

Podrškom privrednim subjektima koji uvode nove tehnologije, inovacije, digitalizaciju, povećava se produktivnost , konkurentnost i broj zaposlenih – raste dobit firmi, ali i prihod u budžetu. Od sljedeće nedjelje mala i srednja preduzeća i preduzetnici moći će da apliciraju za podsticaje .

– Kada sagledamo koliko privrednih preduzetnika bude apliciralo mi ćemo se potruditi da nađemo i dodatna sredstva kako bi svi oni koji budu aplicirali bili zadovoljeni, odnosno da dobiju pomoć Vlade, jer zaista to i zaslužuju ponoviću još jednom oni su ti koji pune budžet – rekao je ministar privrede Vojin Mitrović.

“Drinjača” iduće godine planira automatizaciju i digitalizaciju proizvodnje radi povećanja produktivnosti i kvaliteta, smanjenje troškova i drvnog otpada.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti