Vranješ: Јačanje gasnog sektora novi pravac razvoja privrede Srpske

08.03.2024 Vijesti

Posmatrano u regionalnim okvirima, gasni sektor u domaćem grafikonu potrošnje energije ne zauzima veliki udio, ali činjenica da je GAS-RES jedini uvoznik gasa iz Rusije u Srpskoj, a jedan od dva u BiH, uz povoljne ugovore za nabavku prirodnog gasa, govori o poštovanju koje domaća kompanija ima od ruskog giganta, rekao je Nikica Vranješ, novi vršilac dužnosti direktora GAS-RES.

Vranješ ističe  da planovi koje će sprovesti GAS-RES, a koji podrazumijevaju jačanje gasnog sektora, izgradnju istočne gasne interkonekcije i gasnih kogeneracijskih termoelektrana-toplana kod Banjaluke i Prijedora, trebalo bi da bude jak osnov za novi pravac razvoja domaće privrede.

Vranješ je naglasio da se svjetsko energetsko, pa samim tim i gasno tržište, još nije stabilizovano, te da novi konflikti na glavnim energetskim rutama u Ukrajini i Bliskom istoku ne doprinose tržišnoj stabilizaciji.

Uprkos takvoj situaciji, dodaje Vranješ, cijene prirodnog gasa na domaćem tržištu u prethodnoj godini nisu dramatično rasle, niti je bilo poteškoća u isporuci, ćemu su doprinijeli i povoljni ugovorni uslovi korištenja naftne formule koju GAS-RES ima sa svojim dobavljačem.

– U prethodnoj godini GAS-RES je po osnovu svog ugovora sa Gazprom Eksportom uvezao preko 40 miliona kubnih metara prirodnog gasa, koji je potrošen kako u industrijskoj proizvodnji, tako i za snabdijevanje privrede i stanovništva u Republici Srpskoj. Na evropskim gasnim berzama situacija s cijenama je bila mnogo nestabilnija. Dolazilo je do drastičnih povećanja i sniženja cijena prirodnog gasa, a sve u skladu s trenutnim političkim i ekonomskim dešavanjima. Težnja GAS-RES je da svojim kupcima u Republici Srpskoj stvori što stabilnije i predvidljivije ekonomske uslove, koji neće zavisiti od naglih promjena cijena na berzama – kazao je Vranješ.

Komentarišući blokade iz FBiH u vezu s izgradnjom istočne gasne interkonekcije, kao i energetske planove na nivou BiH kojima se predviđa izgradnja još tri interkonekcije, a da među njima nema i one sa istoka, Vranješ ističe da nijedna strana u BiH ne treba da blokira razvojne projekte druge strane, jer svaka nova interkonekcija poboljšava sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom i Republike Srpske i Federacije BiH.

– Blokada izgradnje istočne gasne interkonekcije na nivou BiH svakako negativno utiče na realizaciju projekta jer dovodi do usporavanja i drugih razvojnih projekata koji su uslovljeni gasifikacijom. I pored toga, u GAS-RES se radi na dodatnim analizama tržišta, provjeri tehničkih mogućnosti i pripremi ulaznih podataka za glavne projekte gasovoda. Istovremeno, u saradnji sa našim partnerima iz Republike Srbije, pokušavamo što detaljnije utvrditi interkonektivnu tačku i tehničke karakteristike priključka gasovoda u Republici Srbiji. Takođe, intenzivno radimo na promociji prirodnog gasa kao energenta budućnosti, osnovnog energenta industrijskog razvoja – naglašava Vranješ.

Vranješ ističe da projekat istočne gasne interkonekcije predviđa izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Republikom Srbijom kod Bijeljine, preko Brčkog, Doboja, Banjaluke, Prijedora do Novog Grada u dužini od preko 300 kilometara.

– Ovaj gasovod omogućio bi gasifikaciju čitavog sjevernog dijela Republike Srpske, a ostavio bi mogućnost izgradnje kraka gasovoda i prema Federaciji BiH kod Doboja. Izgradnja gasovoda poseban značaj ima u eri dekarbonizacije. Prirodni gas predstavlja idealni energent koji može poslužiti kao zamjenski za energente koji se odlikuju većom emisijom CO2 poput uglja i mazuta, a ekonomski je povoljniji od klasičnih obnovljivih izvora energije. U konačnici, gasifikacija bi mogla dati novi zamah razvoju industrije u sjevernom dijelu Republike Srpske, koji dosad nije bio gasifikovan – rekao je Vranješ.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti