“Јаhоrinа еkоnоmski fоrum 2022”: U fokusu posljedice sukoba u Ukrajini na ekonomska kretanja

27.03.2022 Vijesti

Najveći poslovni događaj u Republici Srpskoj i BiH “Jahorina ekonomski forum”, koji će biti održan 26. i 27. aprila, ove godine će okupiti veliki broj regionalnih menadžera, političara, predstavnika akademske zajednice i diplomatskog kora iz desetak zemalja, izjavili su danas organizatori ovog foruma.

Predviđeno je učešće predstavnika iz Francuske, Austrije, NJemačke i Italije, te zemalja regiona.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg foruma Goran Račić najavio je na konferenciji za novinare na Jahorini da bi nakon uvodnog obraćanja peti “Jahorina ekonomski forum” trebali otvoriti jednom sesijom o regionalnoj saradnji i održivom razvoju, na kojoj bi učestvovali predsjednici vlada Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

“Ove godine smo planirali da se bavimo post-korona ekonomijom. Ipak, najnoviji događaji izazvani sukobom u Ukrajini su nas natjerali da promijenimo temu koja sada glasi `Globalni ekonomski izazovi i prilike`”, rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, tokom ovog foruma će biti razmatrano sve ono što trenutno u ekonomskom smislu opterećuje privredu, a nastojaće se i da se dođe do određenih rješenja i preporuka kako bi privreda u narednom periodu imala bolje uslove poslovanja.

Neke od glavnih tema, ističe Račić, biće i digitalizacija, koja je značajna za jačanje ekonomije, ali i uloga lokalnih zajednica i jačanju njihove konkurentnosti.

“Otvoreni Balkan smo nametnuli kao jednu od centralnih tema. Cilj je da na ovom panelu, na kojem će učestvovati i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, osim predstavnika koju učestvuju u projektu, pozovemo i predstavnike Federacije BiH /FBiH i Crne Gore koji ne žele u ovaj regionalni savez, kako bi nam objasnili zašto su donijeli takvu odluku”, istakao je Račić.

On je dodao da će biti pozvani i predstavnici iz FBiH koji su za priključenje BiH Otvorenom Balkanu.

Račić je naglasio da je završetak foruma rezervisan za razgovor najvećih privrednika iz Srpske i stranih investitora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“Predviđeno je da privrednici gospodinu Dodiku iznesu njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, kao i da sugerišu na koji bi način mogao uticati na određene promjene koje se tiču privrednog ambijenta, ali i stišavanja određenih političkih tenzija u BiH”, pojasnio je Račić.

Račić je najavio da je u planu da na Jahorini krajem novembra bude održan regionalni poslovni događaj koji bi se bavio javnim nabavkama.

Predsjednik Programskog odbora foruma Aleksandar LJuboja rekao je da će na 11 panela i dvije sesije pokušati da odgovore na aktuelna pitanja, ne samo ekonomskih, već svih segmenata života, u svjetlu prevazilaženja problema koji iz dana u dan imaju drugi oblik.

“Pretpostavke su da će ekonomija biti u teškoj situaciji, da moramo brzo reagovati u svakom momentu i mijenjati odluke, smjernice i strategije radi zaštite i unapređenja ekonomije. Zato smo obuhvatili sve ono što generiše zapošljavanje i BDP. Krenuli smo od infrastrukture kao nečega što u svakoj državi u svakom kriznom periodu generiše zaposlenost i potrošnju”, ukazao je LJuboja.

Prema njegovim riječima, biće razgovarano o radnoj snazi, kao deficitarnom resursu, kripto valutama, energetici kao nezaobilaznoj temi, koja sada ima sasvim drugu dimenziju, ali i o turizmu, finansijskom sektoru i osiguranju.

“Sve nas to vodi ka pitanju da li je za prevazilaženje ekonomskih izazova potrebno uvezivanje malih ekonomije koje su bliske po geografskoj i infrastrukturnoj mreži, ali i kulturološki i sociološki, odnosno da li `Otvoreni Balkan` može biti odgovor na ove tektonske poremećaje u svijetu?”, rekao je LJuboja.

LJuboja je dodao da će na kraju biti doneseni zaključci, koji će biti sublimirani kroz razgovor sa rukovodstvom Republike Srpske i BiH radi njihove realizacije i integracije.

“Želimo da pokušamo uticati na ekonomska i privredna kretanja. Prethodna četiri foruma su kao rezultat imala da je više od 70 odsto zaključaka izvršna i zakonodavna vlast prihvatila kao osnov za neke promjene ili inicijative koje su oni posle dorađivali”, istakao je LJuboja.

Ovogodišnji forum pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, Vlade Srpske i Savjeta ministara, biće održan u hotelu “Termag” na Jahorini.

“Jahorina ekonomski forum” predstavlja manifestaciju na kojoj se diskutuje o najbitnijim ekonomskim pitanjima i donose zaključci koji su u velikoj mjeri inkorporirani u politike, mjere i aktivnosti svih nivoa vlasti u Republici Srpskoj i BiH, kao i u ekonomsku praksu u realnom sektoru.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti