Amidžić sa EBRD o finansiranju puta od Foče do Huma, vrijednost 100 miliona evra

20.12.2023 Vijesti

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nesl potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o kreditu EBRD-a u iznosu od 110 miliona evra za izgradnju auto-puta Koridor “Pet ce” na dionici Mostar sjever-Mostar jug.

Izrazivši zadovoljstvo potpisanim ugovorom, Amidžić je precizirao da će ovim sredstvima biti finansirani izgradnja 15 kilometara auto-puta i dvije petlje na toj dionici.

Prema njegovim riječima, rok za otplatu kredita od 110 miliona evra je 15 godina, uz grejs-period od četiri godine.

Amidžić je dodao da su započeti razgovori i o drugom važnom projektu, finansiranju dijela radova na magistralnom putu od Foče do Huma, odnosno puta za Šćepan Polje u Crnoj Gori.

“Očekivana vrijednost ovog projekta je 100 miliona evra, od čega su grantovska sredstva 40 miliona evra. Dužina dionice iznosi 19,5 kilometara i riječ je o važnom infrastrukturnom projektu”, naglasio je Amidžić.

Direktor EBRD-a za infrastrukturu Suzan Goranson rekla je da su sredstva predviđena potpisanim ugovorom o kreditu od danas na raspolaganju za finansiranje ključne mostarske dionice.

Ona je dodala da će projekat biti finansiran i sa 150 miliona evra granta iz investicionog okvira za zapadni Balkan, ali i sredstvima domaćih banaka koje su odabrane putem javnog tendera.

“Projekat se sastoji od petlje Mostar sjever, petlje Mostar jug i oko 15 kilometara kolovoza sa dvije trake. Poboljšaće putnu infrastrukturu, transport ljudi i dobara, povezati gradske ulice, umanjiti troškove prevoza i doprinijeti bezbjednosti”, naglasila je Goransonova.

Ona je dodala da je EBRD započeo finansiranje izgradnje Koridora “Pet ce”, koji povezuje Budimpeštu sa Jadranom, 2008. godine i da je od tada za ove namjene izdvojio više od milijarde evra.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebajo Babađide rekao je da je EU obezbijedila više od 150 miliona evra bespovratnih sredstava za podršku izgradnji ove važne dionice, a da će ugovor o tome biti potpisan naredne godine.

On je istakao da Koridor “Pet ce” predstavlja jednu od ključnih transportnih arterija i trgovinskih poveznice BiH sa susjedima i širom putnom mrežom u ostatku Evrope.

“Dobrobiti za lokalno stanovništvo su brojne od smanjenja vremena za putovanje do bezbjednosti u saobraćaju”, rekao je Babađide i dodao da je EU za izgradnju Koridora “Pet ce” do sada obezbijedila više od 87 miliona evra bespovratne podrške.

Uz dvije petlje i 15 kilometara puta na dionici Mostar sjever-Mostar jug biće izgrađeno i pet tunela i 10 vijadukata.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti