Austrijanci najavili značajna ulaganja u RS

04.08.2023 Vijesti

Austrijska kompanija „Moser Architects“ planira značajna ulaganja u Republiku Srpsku, a detalji prve faze investicije biće poznati do kraja ovog mjeseca.

U sklopu dvodnevne posjete Srpskoj, predstavnici kompanije, na čelu sa generalnim direktorom Marijusom Mozerom posjetili su danas Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske (IRBRS), gdje su o tim svojim planovima informisali v.d. direktora IRBRS Dražena Vrhovca.

“Posjeta Republici Srpskoj ove internacionalne kompanije iz Beča, koja se bavi arhitekturom i planiranjem, rezultat je naše intenzivne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku, u okviru koje je delegacija IRBRS razgovarala sa privrednicima više zemalja”, istaknuto je tim povodom u saopštenju IRB-a.

Razgovori IRB-a i ove bečke kompanije, kako otkrivaju, traju već nekoliko mjeseci.

Kompanija, u kojoj oko 100 zaposlenih radi pod krovnim brendom Moser Architects, specijalizovana je za oblast zdravstvene zaštite/bolnice, izgradnju hotela i visokokvalitetnih stambenih zgrada.

Sastanku u IRBRS prisustvovao je i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Predstavnici ove kompanije razgovarali su juče i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem.

Ova kompanija potvrdila je učešće i na prvom Invest forumu koji IRB RS organizuje u saradnji sa Vladom RS. Forum će biti održan 19. septembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Privrednici će se na Forumu upoznati sa mogućnostima investiranja u konkretne projekte u raznim sektorima privrede (energetika, poljoprivreda, industrija, turizam, infrastruktura…) i dobiti najtačnije informacije o ljudskim resursima i prirodnim potencijalima, kao i o subvencijama i podsticajima za ulaganje u Republiku Srpsku.

Forum je šansa za poslovno povezivanje privrednika iz Srpske i stranih privrednika, te njihovog dogovora o zajedničkom nastupu i učešću na tržištu Republike Srpske I međunarodnim tržištima. U planu je da na Forumu privrednicima bude predstavljen stimulativni privredni ambijent Republike Srpske, te da se predstave kompanije I imovina za koju su zainteresovani strani ulagači. Takođe, lokalne zajednice predstaviće svoje poslovne zone, sa konkretnim ponudama za braunfild i grinfild investicije.

Forum, sa ovogodišnjim nazivom „Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku“, dio je Brenda investicione konferencije “Invest Srpska”, ali se održava odvojeno od konferencije, sa isključivim akcentom na privrednike.

Očekuje se, najavljuju iz IRB-a, učešće privrednika iz Srbije, Austrije, Italije, Ruske Federacije, Kine, Norveške, Grčke, Njemačke, Belgije…

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti

Završena izgradnja višemilionske solarne elektrane Bileća – Više od 113.000 panela proizvodiće oko 84 GWh godišnje

Solarna elektrana Bileća od 60 MW kompanije Energy Financing Team (EFT) Vuka Hamovića je završena, kazao je…

16.05.2024 Vijesti