Austrijanci najavili značajna ulaganja u RS

04.08.2023 Vijesti

Austrijska kompanija „Moser Architects“ planira značajna ulaganja u Republiku Srpsku, a detalji prve faze investicije biće poznati do kraja ovog mjeseca.

U sklopu dvodnevne posjete Srpskoj, predstavnici kompanije, na čelu sa generalnim direktorom Marijusom Mozerom posjetili su danas Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske (IRBRS), gdje su o tim svojim planovima informisali v.d. direktora IRBRS Dražena Vrhovca.

“Posjeta Republici Srpskoj ove internacionalne kompanije iz Beča, koja se bavi arhitekturom i planiranjem, rezultat je naše intenzivne promocije potencijala za ulaganje u Republiku Srpsku, u okviru koje je delegacija IRBRS razgovarala sa privrednicima više zemalja”, istaknuto je tim povodom u saopštenju IRB-a.

Razgovori IRB-a i ove bečke kompanije, kako otkrivaju, traju već nekoliko mjeseci.

Kompanija, u kojoj oko 100 zaposlenih radi pod krovnim brendom Moser Architects, specijalizovana je za oblast zdravstvene zaštite/bolnice, izgradnju hotela i visokokvalitetnih stambenih zgrada.

Sastanku u IRBRS prisustvovao je i Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Predstavnici ove kompanije razgovarali su juče i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kao i sa ministrom trgovine i turizma Denisom Šulićem.

Ova kompanija potvrdila je učešće i na prvom Invest forumu koji IRB RS organizuje u saradnji sa Vladom RS. Forum će biti održan 19. septembra u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Privrednici će se na Forumu upoznati sa mogućnostima investiranja u konkretne projekte u raznim sektorima privrede (energetika, poljoprivreda, industrija, turizam, infrastruktura…) i dobiti najtačnije informacije o ljudskim resursima i prirodnim potencijalima, kao i o subvencijama i podsticajima za ulaganje u Republiku Srpsku.

Forum je šansa za poslovno povezivanje privrednika iz Srpske i stranih privrednika, te njihovog dogovora o zajedničkom nastupu i učešću na tržištu Republike Srpske I međunarodnim tržištima. U planu je da na Forumu privrednicima bude predstavljen stimulativni privredni ambijent Republike Srpske, te da se predstave kompanije I imovina za koju su zainteresovani strani ulagači. Takođe, lokalne zajednice predstaviće svoje poslovne zone, sa konkretnim ponudama za braunfild i grinfild investicije.

Forum, sa ovogodišnjim nazivom „Iskoristi priliku – investiraj u Srpsku“, dio je Brenda investicione konferencije “Invest Srpska”, ali se održava odvojeno od konferencije, sa isključivim akcentom na privrednike.

Očekuje se, najavljuju iz IRB-a, učešće privrednika iz Srbije, Austrije, Italije, Ruske Federacije, Kine, Norveške, Grčke, Njemačke, Belgije…

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Čubrilović: Prva varijanta izgradnje brzog puta oko 1,3 milijarde evra

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Zvorniku da je procijenjena ukupna…

22.02.2024 Vijesti

Vučić posjetio štand Republike Srpske, dočekao ga ministar Šulić

Predsjedik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu i štand sa turističkom…

22.02.2024 Vijesti

Novo povezivanje preduzeća iz Republike Srpske sa privrednicima u Austriji, u toku prijave

WIFI International (odjeljenje Privredne komore) iz Beča u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske uAustriji,…

21.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska planira kupovinu ekoloških autobusa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon posjete bjeloruskoj Holding kompaniji Belkommunmaš da…

20.02.2024 Vijesti