Biznis ideje ostvaruju uz podsticaje

06.01.2023 Vijesti

Na adrese 118 malih i srednjih preduzeća u Srpskoj stići će skoro dva miliona maraka za digitalizaciju i inovaciju proizvodnje, očuvanje starih i umjetničkih zanata te organizaciju sajmova i konferencija, a sve s ciljem unapređenja poslovanja i postizanja veće konkurentnosti.

Među onima koji uz podsticaje ostvaruju zacrtane ciljeve je i preduzeće “Miki-kompani” iz Ribnika, koje će na ime podsticaja dobiti 30.000 maraka.

– Bavimo se polufinalnom preradom drveta. Kupili smo savremenu mašinu, priložili fakture i dobili podsticaj. Podrška znači mnogo, otvara mogućnost za unapređenje proizvodnje i kroz godinu ili dvije doći ćemo u fazu da radimo i finalnu obradu i time postanemo konkurentniji na tržištu – rekao je vlasnik preduzeća Miroslav Špikić.

Podrška u iznosu od 3.168 KM stiže na adresu studija “Imaginarium” iz Banjaluke, koji se bavi dizajnom u arhitekturi te dizajnom namještaja i odjeće. Vlasnica studija i dizajner Aleksandra Ivanković rekla je za “Glas” da radi interpretaciju tradicionalnog u savremenom izrazu.

– Jedan od značajnijih projekata koje radim jeste “Zmijanje dizajn”, odnosno digitalizacija i interpretacija šema zmijanjskog veza, savremeni izraz, ne nužno onako kako je tradicionalno korišteno, nego u savremenim tehnikama oblikovanja platna – pojasnila je Ivankovićeva.

Istakla je da podrška Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske znači mnogo.

– Hoću da zapišem sve šeme zmijanjskog veza i izdam knjigu u prvoj polovini ove godine, tako da će novac od podsticaja biti iskorišten u te svrhe – rekla je Ivankovićeva, podsjetivši da je prije nekoliko godina izdala brošuru sa 15 šema zmijanjskog veza koju danas koriste sve žene koje se bave zmijanjskim vezom.

Uz podršku od 15.161 marke Udruženje građana “Ženski interaktivni centar” iz Istočnog Sarajeva planira da organizuje konferenciju na temu “Preduzetništvo žena” za oko pedesetak pripadnica ljepšeg pola.

– Bavimo se pravima žena i ekonomskim osnaživanjem, ali i pravima potrošača. Prije nekoliko godina sa Ministarstvom privrede i preduzetništva pokrenuli smo inicijativu da sarajevsko-romanijska čarapa bude uvrštena na UNESKO-ovu listu baštine. Kroz taj projekat ujedno ekonomski osnažujemo žene na način da one pletu čarape, a mi promovišemo njihov rad kao i kulturu i tradiciju našeg kraja – rekla je izvršna direktorica udruženja Milena Regoje.

Turizam

Za još bolje rezultate nakon istorijske turističke godine podrška od 16.748 KM stiže i Turističkoj organizaciji Trebinje.

– Aplicirali smo na konkurs Ministarstva privrede sa projektom promocije turističke ponude Trebinja na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, gdje smo i prethodnih godina prestavljali turističke potencijale Trebinja. Plan je da na ovogodišnjoj manifestaciji predstavimo kompletnu turističku ponudu našeg grada te tako utvrdimo lidersku poziciju u turizmu Republike Srpske – rekao je “Glasu” pomoćnik direktora trebinjske Turističke organizacije Žarko Vico, naglasivši da je ovo korak ka još boljim rezultatima u turizmu.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove…

01.03.2024 Vijesti

Šulić: Trenutne investicije na Jahorini vrijedne više od 3 mlrd KM

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić smatra da Pravobranilaštvu BiH, Kristijanu Šmitu i svima…

01.03.2024 Vijesti

Grad Trebinje ponovo nosilac epiteta turističkog mjesta

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske proglasio je Trebinje u postupku petogodišnje revizije turističkim…

01.03.2024 Vijesti

Ministarstvo poljoprivrede: Kontinuirano se vrši isplata podsticaja

Vlada Republike Srpske kontinuirano vrši permanentnu isplatu podsticaja poljoprivrednicima Republike Srpske, istakli su…

01.03.2024 Vijesti