Brnabić: Srbija je treći investitor u BiH

05.04.2022 Vijesti

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Mostaru da je Srbija treći najveći investitor u BiH, a da je BiH peti izvozni partner Srbiji.

“Zbog toga je nama prisustvu na Mostaru jako važno da nastavimo da razvijamo bilateralne političke veze sa BiH zato što je nama u najvišem interesu da sačuvamo regionalnu stabilnost”, rekla je Brnabićeva i istakla da je to jedini način da i Srbija nastavi da raste i da privlači investicije.

Ona je naglasila da su Srbija i BiH u protekloj godini dostigle nivo robne razmjene od 2,34 milijarde evra, što je 34 odsto više nego 2020.

“Naša ekonomska saradnja, privredna i robna razmena sa BiH svake godine je sve veća i u poslednjih 10 godina se više nego udvostručila”, rekla je novinarima Brnabićeva koja je danas prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Ona je istakla da je ovo peti put da delegacija Srbije i srpski privrednici učestvuju na ovom sajmu.

Govoreći o sastanku sa Srbima u Mostaru, Brnabićeva je navela da je sa predstavnicima srpskih udruženja u Mostaru i Srpske pravoslavne crkve razgovarano o projektima koje Srbija treba i može da podrži.

“Razgovarali smo o projektima koje treba i možemo da podržimo, osnivanju srpsku kuće u Mostaru, završetku Saborne crkve, kao i izgradnji makar jednog vrtića za srpsku djecu i još nekim stvarima koje možemo da uredimo privredno kako bi podigli zapošljavanje i obezbedili bolji kvalitet života Srbima u Mostaru i ovom delu Hercegovine”, rekla je Brnabićeva i podsjetila da je i prije otprilike šest mjeseci imala sastanak sa ovdašnjim Srbima kada je posjetila Mostar, Nevesinje i Prebilovce.

Osvrćući se na održane izbore u Srbiji, ona je navela da imala juče sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o izbornim rezultatima koje su analizirali sa timom iz SNS-a.

Ona je zahvalila građanima koji su masovno izašli na izbore i dali podršku kandidatu SNS-a Aleksandru Vučiću za novog predsjednika Srbije, istakavši da je to bila naubjedljivija pobjeda do sada.

“Kao i što smo obećali, nastavili smo 4. aprila ka tom cilju da do 2026. godine nivo prosečna plate bude 1.000 evra i prosečne penzije od 500 evra”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da su se tokom sastanka više bavili time šta dalje da se uradi za Srbiju u ovom trenutku.

“Moramo da se fokusiramo na krizu koja je pred nama i da obezbedimo stabilan i kontinuiran rast i razvoj, da nastavimo sa otvaranjem radnih mesta i sa rastom plata i penzija”, rekla je Brnabićeva.

Govoreći o formiranju nove vlade Srbije, ona je navela da razgovori o tome tek predstoje.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti