Ćorić: Auto-put Beograd – Banjaluka biće gotov do kraja iduće godine

13.02.2024 Vijesti

Izgradnja auto – puta Beograd – Banjaluka teče planiranom dinamikom i do sada je u ove radove utrošeno 84,6 miliona KM, poručio je Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva Republike Srpske”.

Do sada smo na 84,6 miliona KM utrošenih sredstava za izgradnju ovog važnog nacionalnog, ali i međunacionalnog projekta na prostoru Republike Srpske, koji će Banjaluku spojiti sa Beogradom. Ugovoreni iznos radova je 260 miliona KM – rekao je Ćorić.

Zbog godišnjih odmora u januaru su radovi prekinuti na dvadesetak dana, a Ćorić kaže da se sada nastavljaju u punom kapacitetu.

– Do sada je urađen podsloj, prvi sloj nasipa na cijeloj trasi. Sada je cijela trasa nasuta u prvom sloju nasipa više od tri kilometra. Danas smo na drugom sloju nasipa. Uporedo krećemo sa izgradnjom objekata koji se nalaze na samoj trasi auto-puta. “Integral” je već instalirao baze za proizvodnju betona, u toku je instaliranje baze za proizvodnju asfalta – rekao je Ćorić za ATV.

Ćorić je naveo da je izabran i Nadzorni organ koji nadzire izvođenje radova u okviru ovog projekta.

– Bitno je naglasiti da smo dobili jednu renomiranu francusku kompaniju kao nadzorni organ, koja će omogućiti da ne dođe do propusta u samom izvođenju. I mi imamo svoje kontrolne organe koji su prisutni na gradilištu i koji nas informišu o svim projektima – kaže Ćorić.

Na ovoj dionici dugoj 20 kilometara, osim petlje, je predviđeno devet objekata: četiri mosta, pet nadvožnjaka, te naplatna stanica na ulazu u Republiku Srpsku i odmorišta.

Svi radovi, kaže Ćorić, biće završeni do kraja sljedeće godine, u skladu sa ugovorom.

-Nadam se da će i od strane Srbije biti završeni radovi od Rače do Kuzmina. Tamo je već raspisan tender za izgradnju integrisanog graničnog prelaza. Prema dogovoru, planirano je da Republika Srpske finansira 20 odsto ovog projekta a Srbija 80 odsto – rekao je Ćorić.

Kada je riječ o auto-putu od Bijeljine do Brčko distrikta, Ćorić kaže da se nada da će uskoro biti potpisan ugovor sa kineskom kompanijom koja je prošla na tenderu za izgradnju ove dionice.

– Mislim da smo pri kraju svih uslova koje treba da odobre kineske banke, da se vidi kako će u konačnici izgledati ugovor, kao i da Vlada Srpske obavi procedure koje su neophodne za zaključivanje i potpisivanje ugovora, kao i sa dionicom od Brčkog do Vukosavlja. Samo čekao da ЕU odobri sredstva da krenemo sa izgradnjom od Vukosavlja do Johovca – kaže Ćorić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti