Đokić: Republika Srpska izuzetno važno energetsko područje

08.05.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Beogradu, uoči Beogradskog energetskog foruma, da je Republika Srpska izuzetno važno energetsko područje koje je, osim već izgrađenih energetskih kapaciteta, trenutno u velikom iskoraku ka izgradnji novih energetskih objekata.

“U ovom trenutku imamo zaključene ugovore, dodijeljene koncesije za projekte u vrijednosti tri milijarde i 150 miliona KM. To je izuzetno veliki korak koji je načinila Republika Srpska imajući u vidu ukupan obim njene ekonomije i prostorne uslove u kojima može da realizuje ovakve projekte”, rekao je Đokić novinarima.

On je naveo da je procjena da će izgradnja svih tih objekata moći da bude realizovana u narednih pet godina ukoliko dinamika bude usklađena sa ugovorom o dodijeljenim koncesijama ili već ranije zaključenim ugovorima o izgradnji takvih objekata.

Đokić je istakao da je važan oslonac izgradnje takvih objekata “Elektroprivreda Republike Srpske”, koja će graditi hidroenergetske objekte, solarne i vjetroelektrane, ali isto tako, gotovo 70 odsto izgradnje ovih objekata ide u pravcu angažovanja investitora koji dolaze izvan prostora Republike Srpske, odnosno BiH, dakle Evrope i šireg evropskog prostora.

“Zato nam je ova tema danas veoma važna, da razgovaramo o iskustvima, na koji način možemo dati doprinos poboljšanju ukupne klimatske situacije i u regionu, i u svijetu smanjenjem proizvodnje energije iz fosilnih goriva. Mi to u Republici Srpskoj upravo činimo izgradnjom ovih kapaciteta o kojima sada govorim. Oni će dovesti do toga da ćemo imati fosilne izvore energije negdje na nivou od 30 odsto za nekih pet do šest godina, što će biti izuzetno veliki doprinos u promjeni strukture proizvedene energije iz obnovljivih i neobnovljivih izvora”, naveo je Đokić, izrazivši podršku ovom skupu u Beogradu o izuzetno važnoj temi i za Republiku Srpsku i za BiH.

On je napomenuo da je važno participirati u ukupnoj evropskoj politici koja se odnosi na klimatski plan i naglasio da Republika Srpska u tom smislu aktivno radi.

“Nije moguće sve jednostavno uskladiti i usaglasiti, zato što entiteti imaju nadležnosti u oblasti energetike daleko više nego što imaju institucije BiH. Ipak se nadamo da će i drugi partner, odnosno Federacija BiH, biti spremna na dijalog o tim pitanjima i da ćemo otkloniti neke prepreke koje u ovom trenutku postoje kako bismo taj plan mogli usaglasiti i kretati se u okviru evropskog klimatskog plana koji definiše rokove do 2030. godine, krajnji rok je negdje 2050. godine da na našim prostorima ne bi trebalo da bude elektrana na ugalj”, naveo je Đokić.

On je napomenuo da postoji i zbunjenost zbog onoga što se danas dešava u Evropi, koja bez da obavještava bilo koga, bez da od bilo koga u širem smislu traži saglasnost, pa i od Sekretarijata energetske zajednice, aktivira termoelektrane, davno već ugašene, sa ogromnim kapacitetima i na taj način narušava ono što je dio klimatske politike koja se trenutno provodi.

Đokić će učestvovati na prvom panelu “Energetski sistem jugoistočne Evrope – strategija izlaska iz krize”.

Na dvodnevnom forumu u Beogradu, u organizaciji portala “Balkan grin enerdži njuz”, učestvuju tri ministra energetike, 60 govornika, ukupno 400 učesnika iz Srbije, regiona i Evrope, istakli su organizatori.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti