Đokić: Srpska će realizovati projekat vjetroparka ‘Hrgud’

04.05.2022 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da će Srpska realizovati projekat vjetroparka “Hrgud”, koji je veoma isplativ i profitabilan, i da neće imati problem da obezbijedi drugi izvor finansiranja, nakon što je javno najavljeno da NJemačka obustavlja ovaj projekat.

“Mi još nemamo zvaničan akt kojim njemačka državna KVF razvojna banka obavještava `Elektroprivredu Republike Srpske, odnosno Vladu, o tome da je obustavljen projekat. Imamo samo javnu najavu da je NJemačka obustavila projekte za Republiku Srpsku. Nakon što nas pisano obavijeste, mi ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati”, rekao je Đokić.

On je istakao da nije bio nijedan razlog da KVF obustavi ovaj projekat, dodajući da bi Evropa trebalo da pomogne BiH da prevazilazi ekonomske i političke teškoće.

“Ekonomske teškoće možemo prevazići ako bi imali što više zajedničkih projekata, a političke ako bi oni pokazali razumijevanje za specifičnosti ove države”, rekao je Đokić za N1.

Govoreći o izgradnji Hidroelektrane “Buk Bijela”, Đokić je rekao da ovaj projekat ne može da bude blokiran jer je u njega do sada investirano desetine miliona maraka i da bi u tom slučaju neko morao da plati odštetu.

Đokić je istakao da iza odluke da se to pitanje nađe pred Ustavnim sudom BiH stoji politika i želja da se blokira razvoj, dodajući da Ustavni sud o tome ne treba da rješava.

“Nije načinjena nijedna greška. `Elektroprivreda Srpske` je ranije dobila koncesiju za izgradnju HE `Buk Bijela` u skladu sa zakonom, ali očito je nekom zasmetalo što će se taj projekat realizovati sa Elektroprivredom Srbije kao javnom kompanijom”, rekao je Đokić.

On je istakao da u Republici Srpskoj ne postoji namjera da se povećava cijene struje, niti za privredu, niti za domaćinstva.

“Danas je cijena električne energije u Srpskoj za građane i privredu najniža u regionu, a za stanovništvo u Evropi. Znamo šta znači tako niska cijena u uslovima velikih troškova, ali to je odgovornost ove vlasti prema građanima i ostaćemo pri toj politici do kraja ove godine”, rekao je Đokić.

On je istakao da će “Elektroprivreda Republike Srpske” ostati u vlasništvu Srpske i neće doći do njene privatizacije.

“Nemamo namjeru prodavati akcije koje su u vlasništvu Srpske, niti prepuštati `Elektroprivredu` bilo kojoj drugoj kompaniji, pa ni `Elektroprivredi Srbije`, niti državi Srbiji”, rekao je Đokić.

On kaže da o tome nije bilo nikakvih razgovora do sada, niti zvanične ponude Srbije.

“Imamo jasno definisanu Strategiju razvoja energetike do 2035. godine kojom nije predviđena privatizacija državnog kapitala `Elektroprivrede Republike Srpske`, a imamo i odluku Narodne skupštine Srpske koja je vrlo jasno ograničila mogućnst prodaje akcija ili privatizaciju ove kompanije”, rekao je Đokić.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvodi TRB predstavljeni na sajmu u Parizu

Kompanija Tehnički remont Bratunac predstavila je svoje proizvode na Sajmu namjenske industrije u Parizu na kojem su…

21.06.2024 Vijesti

Vidović: Zajednički izlazak Srpske i Srbije na međunarodna tržišta je dobra stvar

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je zajednički izlazak Srpske i Srbije na…

21.06.2024 Vijesti

Ozvaničen početak radova na gasovodu Pale-Jahorina

Na Jahorini je ozvaničen početak radova na distributivnom gasovodu Pale – Jahorina, jednom od najznačajnijih…

20.06.2024 Vijesti

Čubrilović sa rukovodstvom Austrijskih željeznica o uspostavljanju saradnje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sa saradnicima i generalni direktor…

20.06.2024 Vijesti