Đokić: Srpska otvorena i zainteresovana za saradnju sa ruskim kompanijama

24.04.2023 Vijesti

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Na sastanku je razgovarano o važnim ekonomskim pitanjima, kao i uticaju aktuelnih ekonomskih tokova na ukupne političke odnose Republike Srpske i Ruske Federacije.

Razgovarano je o strategiji energetskog razvoja, sa posebnim osvrtom na projekat gasifikacije Republike Srpske.

Đokić je, između ostalog, informisao ambasadora o projekcijama razvoja gasne mreže u Srpskoj, uključujući izgradnju istočne gasne interkonekcije sa Republikom Srbijom.

Naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za budući privredni razvoj Republike Srpske i da je potrebno investicijama osnažiti gasni sektor, što je značajno sa aspekta razvoja infrastrukture i diversifikacije energetskih izvora, navodi se u saopštenju.

Đokić i Kalabuhov su ukazali na važnost njegovanja i jačanja bilateralnih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, u skladu sa ustavnim nadležnostima i Dejtonskim mirovnim sporazumom, čija je dosljedna primjena od ključne važnosti za ukupne odnose u BiH i realizaciju zajedničkih kapitalnih energetskih projekata u Republici Srpskoj.

– Srpska je otvorena i zainteresovana za saradnju sa ruskim kompanijama u brojnim projektima koje realizujemo, uprkos raznim pokušajima da se onemoguće ekonomski tokovi saradnje Rusije sa našom zemljom i regionom. Spremni smo da zajedno nastavimo da radimo na jačanju naših veza u svim oblastima, za koje sam uvjeren da će biti još snažnije u vremenu koji slijedi – poručio je Đokić, zahvalivši se ambasadoru na angažovanosti i posvećenosti razvoju i unapređenju te saradnje.

Na sastanku je razgovarano i o obavezama i planovima u pogledu energetske tranzicije i većeg korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti