Do 2026. planirana realizacija sedam strukturnih reformi u RS prema smjernicama Evropske komisije

04.12.2023 Vijesti
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Geralt)

Na 47. sjednici Vlade RS utvrđen je i Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2024-2026. godina koji je izrađen na osnovu strateških dokumenata Vlade Republike Srpske i uz doprinos socijalnih partnera, a u skladu sa smjernicama Evropske komisije.

U predstojećem periodu biće nastavljene inicijative i višegodišnji reformski procesi definisani kroz reformske stubove čija je realizacija započeta u prethodnom periodu, a odnose se na ekonomski rast, digitalizaciju, reformu javnih preduzeća, zdravstvenu i socijalnu politiku i demografsku obnovu Republike Srpske.

U naredne dvije godine, predložena je realizacija sedam strukturnih reformi koje su podijeljene u tri uže oblasti: konkurentnost, održivost i otpornost i ljudski kapital i socijalne politike.

Planirano je unapređenje konkurentnosti privrede kroz podršku tehnološkom razvoju i jačanju lanaca vrijednosti i snabdijevanja, povećanje efikasnosti poslovanja javnih preduzeća i njihovo restrukturisanje, energetska tranzicija, ubrzana digitalna transformacija, modernizacija i obnova transportne infrastrukture u skladu sa ciljevima Zelene agende.

Takođe, planirano je veće zapošljavanje putem bolje usklađenosti obrazovanja i razvoj praktičnih znanja i vještina na tržištu rada, kao i unapređenje kvaliteta i efikasnosti institucionalnih mehanizama za pružanje usluga socijalne i zdravstvene zaštite.

Prema projekcijama Programa ekonomskih reformi, stope privrednog rasta Republike Srpske u periodu 2024–2026. godina iznosiće 3,0%, 3,2% i 3,5% respektivno, prenosi eKapija.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti