Dodatne povoljnosti za ostvarivanje prava na podsticaje

27.01.2021 Vijesti

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske uvedena je dodatna mogućnost da privredni subjekt može da ostvari pravo na podsticaj i za zaposlene sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je uslov za ostvarivanje prava na podsticaj da su zaposleni bili u radnom odnosu kod privrednog subjekta najmanje jedan puni obračunski period prije obračunskog perioda za koji se ostvaruje podsticaj.

“U tom slučaju, početni iznos plate predstavlja prosječna visina plate u obračunskom periodu koji prethodi periodu, odnosno mjesecu za koji se traži podsticaj”, navode iz Ministarstva.

Primjera radi, ukoliko privredni subjekt podnosi zahtjev za podsticaj za radnike u obračunskom periodu jul-decembar 2020. godine, uslov je da je radnik zaposlen kod poslodavca najkasnije do 31. decembra 2019. godine, a početni iznos plate predstavlja visina prosječne plate isplaćena u obračunskom periodu januar-jun 2020. godine.

Iz Ministarstva navode da su pravo na podsticajna sredstva prvobitno imala privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine.

Ministarstvo privrede i preduzetništva podsjeća privredne subjekte da od 1. januara ove godine teče rok za podnošenje zahtjeva za podsticaj za povećanje plata radnika za treći obračunski period jul-decembar 2020. godine.

“Privredni subjekti podnose zahtjev najkasnije u roku od 60 dana od dana isteka obračunskog perioda za koji se traži podsticaj, a zahtjev se podnosi u elektronskoj formi putem aplikacije `e-podsticaj`, koja je dostupna na sajtu Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske”, ističu u Mnistarstvu.

Nakon što aplikacija automatski potvrdi da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, pojašnjavaju u Ministarstvu, privredni subjekt štampa, potpisuje i ovjerava dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te ga dostavlja Ministarstvu u pisanoj formi.

Zahtjev u pisanoj formi sadrži bar-kod koji se dodjeljuje nakon uspješne elektronske dostave, a smatra se podnesenim kada se Ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar kodom.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti