Dodik: Srpska želi da ima sigurnu poljoprivrednu proizvodnju

30.08.2022 Vijesti

Republika Srpske želi da ima sigurnu poljoprivrednu proizvodnju, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na promociji programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

“Plemenito je od strane Mađarske što su nam ukazali ovu priliku. Najveća moguća zahvalnost premijeru Mađarske Viktoru Orbanu i njegovom timu”, izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je svijet danas suočen sa mnogim izazovima koji su doskora bili neprimijećeni.

“Ali odgovorne vlade kakve su Vlada Srpske i Vlada Mađarske aktivno rade na rješenju problema”, poručio je Dodik.

Mađar: Cilj da poljoprivrednici postanu konkurentniji

Zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar rekao je danas u Gradišci da je poljoprivreda osnova za razvoj zemlje, te da je cilj programa podrške mađarske Vlade privredi u Srpskoj modernizacija opreme za poljoprivredne proizvođače, kako bi oni postali konkurentniji na tržištu.

Mađar je istakao da je između Mađara i Srba proteklih godina formirano iskreno prijateljstvo, koje je ovim projektom i konkretizovano.

“Željeli smo da to prijateljstvo sa naše strane izrazimo konkretnim stvarima, te smo zato bili otvoreni za prijedlog Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske ‘Progresus’ da pokrenemo program privrednog razvoja u Srpskoj”, rekao je Mađar, obraćajući se u Gradišci na svečanosti promocije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj, prenosi Srna.

On je naveo da je oblast poljoprivrede izabrana jer je ona osnova razvoja i opstanka Srpske i BiH.

“U Mađarskoj vjerujemo da se budućnost zemlje zasniva na razvoju poljoprivrede. Modernizacijom vaše opreme i proizvodnje, kako biste postali konkurentniji, izražavamo poštovanje prema vama, kao i našu namjeru da pružimo podršku BiH i Srpskoj da ovo postane prosperitetna regija”, rekao je Mađar.

Direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” Andrea Jaglica izrazila je zadovoljstvo jer su poljoprivrednici u Srpskoj pokazali veliko interesovanje za ovaj projekat.

“To ukazuje i da je ovaj program važan za Srpsku, da je vrijedan i da će uspjeti”, rekla je Jaglica.

Ona je zahvalila predsjedniku Mađarske Katlin Novak, jer je prepoznala potencijal Srpske, te realizacijom ovog projekta dala šansu da se on iskoriti.

Jaglica je zahvalila i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer je bez rezerve i sa ponosom tražio pomoć Vlade Mađarske, znajući da ta podrška Srpskoj dolazi bez uslova i političkih hipoteka.

“Posebna zahvalnost ide institucijama Srpske, koje su odmah prepoznale značaj projekta i stavile na raspolaganje svoje kapacitete, kako bi se on realizovao”, rekla je Jaglica.

Adžić: Podrške Mađarske privredi u RS od posebnog značaja

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je program podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj od posebnog značaja i istakao da to ne bi bilo realizovano bez zalaganja i unapređenja odnosa Srpske i Mađarske.

“Uvjeren sam da će ovaj program predstavljati dodatni stimulans privredi Republike srpske, ali i Gradišci koja u određenim oblastima poljoprivredne proizvodnje zauzima vodeća mjesta u Srpskoj”, istakao je Adžić, obraćajući se u Gradišci na svečanosti promocije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

On je ukazao na činjenicu da je poljoprivredna proizvodnja ključna pretpostavka održivosti i opstanka ruralnih područja koja su od posebnog značaja za sveukupan razvoj određenog prostora.

Adžić je rekao da za ovaj i niz drugih projekata realizovanih na dobrobit građana Srpske izražava zahvalnost srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović i Vladi Srpske.

On je zahvalnost iskazao i Vladi Mađarske i njenom predsjedniku Viktoru Orbanu i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za postignuti dogovor čiji je rezultat podrška privredi Republike Srpske.

Adžić je pozvao poljoprivredne proizvođače širom Srpske da iskoriste priliku i da pod povoljnim uslovima obnove mehanizaciju i unapređenjem svoje proizvodnje doprinesu jačanju privrede Republike Srpske.

“Neka ovaj program označi početak uspješne i prijateljske saradnje Republike srpske sa Mađarskom i obezbijedi dodatni impuls razvoja Mađarske i Republike Srpske”, poručio je Adžić.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra”, prenose mediji.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti