ENERGETIKA I DIGITALIZACIJA U FOKUSU: EBRD predstavila strategiju za BiH

16.04.2022 Vijesti

Energetska tranzicija, digitalizacija, nove vještine i regionalna integracija su glavni elementi nove strategije Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH, jednog od najvažnijih institucionalnih finansijskih partnera za BiH.

Kako nam je rečeno u toj instituciji, radi se o periodu do 2027. godine, a tranzicija sa dobijanja energije od uglja ka obnovljivim izvorima biće jedan od glavnih prioriteta.

“Investicije u 2020. i 2021. godini su prevazišle 300 miliona evra. Isplata tranši nije usporena ni tokom pandemije i dosegla je 190 miliona evra u 2021. godini. To pokazuje da se projekti EBRD-a koji su odobreni proteklih godina uspješno kreću ka implementaciji. U 2022. godini EBRD je spremna da poveća podršku za bh. infrastrukturu, ekološke gradove i bolje opštinske usluge, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim objektima”, kažu oni.

U strategiji je navedeno 11 ključnih manjkavosti BiH, u čije će popravljanje ulagati u periodu 2022-2027. godina. Kako je navedeno, BiH i dalje nema jedinstveni ekonomski prostor, produktivnost srednjih i malih preduzeća je na niskom nivou, a migracija doseže rekordne razmjere.

Takođe, kako je navedeno, bh. industrija ima nisku dodanu vrijednost u industrijskim proizvodnim lancima. U saniranju ovih problema banka se misli fokusirati na direktnu pomoć malim i srednjim preduzećima kroz kombinaciju investiranja, stvaranje boljeg poslovnog okruženja i digitalizaciju.

Osim toga, EBRD u izvještaju primjećuje da su preduzeća u većinskom državnom vlasništvu posebno neefikasna, imaju slabu menadžersku strukturu, neadekvatan nadzor i lošu transportnu i komunikacijsku infrastrukturu.

U ovom dijelu, kako je istaknuto u strategiji, EBRD želi pomoći privatizaciju ovih preduzeća, ali i reforme javnih preduzeća koje, kako je istaknuto, podrazumijevaju jačanje korporativnog upravljanja, ali i sektora javnih nabavki.

“Blisko ćemo sarađivati sa EU i drugim međunarodnim finansijskim institucijama na reformskoj agendi, reformi javne uprave i infrastrukturnim investicijama”, naglasili su.

U trećoj grupi identifikovanih problema su, kako je istakao, pitanja vezana za ekologiju i klimatske promjene.

“BiH ima četiri puta veću energetsku opterećenost u odnosu na evropski prosjek i najveću u regionu. Oko 60 odsto električne energije generiše se pomoću uglja lignita s najvećim nivoom zagađenja vazduha. Ne postoje mehanizmi za podršku kroz banke za projekte obnovljivih izvora. Postoji visoka ranjivost od klimatskih promjena i veliki rizici od poplava”, naglašeno je.

U mjerama podrške u strategiji do 2027. predviđena je podrška inovativnim pristupima za investiranje u “zelene gradove”, energetskoj tranziciji s naglaskom na redukciju ispuštanja stakleničkih gasova, ali i s naglaskom na pravednu tranziciju.

Inače, u EBRD-u su “Nezavisnim” još juče potvrdili da će narednog utorka u Vladi RS biti održana prezentacija Tranzicionog izvještaja 2021-2022. godine, a tamo će biti riječi i o planovima EBRD-a sa BiH.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti