EU za jačanje agrara daje 1,3 miliona KM

21.12.2022 Vijesti

Više od milion maraka je na raspolaganju startap kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH kako bi osmislili, ojačali, ali i inovirali proizvodnju.

Sa ciljem modernizacije tog sektora i poboljšanja ruralne ekonomije Evropska unija (EU) i Njemačka će u okviru projekata “EU za oporavak biznisa” i “EU za oporavak agrara” poljoprivrednicima u BiH dodijeliti 1,3 miliona bespovratnih sredstava.

Iz UNDP u BiH juče je saopšteno da je javni poziv otvoren u ponedjeljak, a prijaviti se mogu fizička lica, samostalni preduzetnici, zanatlije i preduzeća koja su registrovana manje od godinu.

Navedenim pozivom EU će omogućiti razvoj preduzetničkih ideja, kroz sveobuhvatni paket tehničke i finansijske podrške, a oni koji se prijave imaće na raspolaganju i specijalistički višednevni preduzetnički trening program i tehničku pomoć.

– Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, najbolje ocijenjenim biznis planovima biće pružena mentorska podrška tokom prva dva mjeseca realizacije, te finansijska podrška od 20.000 do 80.000 KM, koja će biti namijenjena pokretanju biznisa kroz finansiranje troškova nabavke proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja – saopšteno je iz UNDP-a u BiH.

Iz te organizacije saopštili su da je cilj projekta i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga, ali i ublažavanje negativnih ekonomskih efekata pandemije virusa korona na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma.

Predsjednik Privredne komore RS, Pero Ćorić kaže da su svi razvojni projekti od ogromnog značaja za domaću privredu, naročito kada je novac namijenjen nabavci mašina i opreme, a ne isključivo za edukaciju.

– Ukoliko se racionalno i na efikasan način primijeni taj novac projekat je više nego dobrodošao i sličnih poziva kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva treba više na ovim prostorima. Problem jeste to što naši građani i privrednici nisu dovoljno edukovani da bi bili korisnici takvih projekata jer su pozivi često mnogo složeni za apliciranje što udaljava potencijalne korisnike – rekao je Ćorić i dodao da Privredna komora RS ima ogromno iskustvo u pisanju i realizaciji projekata, te da može biti podrška i pomoć onima koji odluče da konkurišu na pozivu.

Ćorić je naveo da iznos od 20.000 do 80.000 koliko bi trebalo da bude odobreno privrednicima nije malo, naglašavajući da svi oni koji se žele prijaviti trebalo bi da imaju i dio sopstvenih sredstava koje će uložiti za unapređenje biznisa.

Prijava

Javni poziv s pratećom dokumentacijom zainteresovanima dostupan je na veb stranici “eu4agri.ba”.

– Svi zainteresovani za učešće prijave s potrebnom dokumentacijom trebalo bi da dostave putem onlajn platforme, a javni poziv otvoren je do 17. februara naredne godine – saopšteno je iz UNDP u BiH.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti

Košarac: Internacionalni karakter sajma u Bratuncu pokazuje da je Srpska kredibilno mjesto

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da internacionalni karakter 16. Sajma…

14.06.2024 Vijesti

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti