EU za jačanje agrara daje 1,3 miliona KM

21.12.2022 Vijesti

Više od milion maraka je na raspolaganju startap kompanijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH kako bi osmislili, ojačali, ali i inovirali proizvodnju.

Sa ciljem modernizacije tog sektora i poboljšanja ruralne ekonomije Evropska unija (EU) i Njemačka će u okviru projekata “EU za oporavak biznisa” i “EU za oporavak agrara” poljoprivrednicima u BiH dodijeliti 1,3 miliona bespovratnih sredstava.

Iz UNDP u BiH juče je saopšteno da je javni poziv otvoren u ponedjeljak, a prijaviti se mogu fizička lica, samostalni preduzetnici, zanatlije i preduzeća koja su registrovana manje od godinu.

Navedenim pozivom EU će omogućiti razvoj preduzetničkih ideja, kroz sveobuhvatni paket tehničke i finansijske podrške, a oni koji se prijave imaće na raspolaganju i specijalistički višednevni preduzetnički trening program i tehničku pomoć.

– Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, najbolje ocijenjenim biznis planovima biće pružena mentorska podrška tokom prva dva mjeseca realizacije, te finansijska podrška od 20.000 do 80.000 KM, koja će biti namijenjena pokretanju biznisa kroz finansiranje troškova nabavke proizvodnih mašina i ostale opreme neophodne za početak poslovanja – saopšteno je iz UNDP-a u BiH.

Iz te organizacije saopštili su da je cilj projekta i povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga, ali i ublažavanje negativnih ekonomskih efekata pandemije virusa korona na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma.

Predsjednik Privredne komore RS, Pero Ćorić kaže da su svi razvojni projekti od ogromnog značaja za domaću privredu, naročito kada je novac namijenjen nabavci mašina i opreme, a ne isključivo za edukaciju.

– Ukoliko se racionalno i na efikasan način primijeni taj novac projekat je više nego dobrodošao i sličnih poziva kojima se dodjeljuju bespovratna sredstva treba više na ovim prostorima. Problem jeste to što naši građani i privrednici nisu dovoljno edukovani da bi bili korisnici takvih projekata jer su pozivi često mnogo složeni za apliciranje što udaljava potencijalne korisnike – rekao je Ćorić i dodao da Privredna komora RS ima ogromno iskustvo u pisanju i realizaciji projekata, te da može biti podrška i pomoć onima koji odluče da konkurišu na pozivu.

Ćorić je naveo da iznos od 20.000 do 80.000 koliko bi trebalo da bude odobreno privrednicima nije malo, naglašavajući da svi oni koji se žele prijaviti trebalo bi da imaju i dio sopstvenih sredstava koje će uložiti za unapređenje biznisa.

Prijava

Javni poziv s pratećom dokumentacijom zainteresovanima dostupan je na veb stranici “eu4agri.ba”.

– Svi zainteresovani za učešće prijave s potrebnom dokumentacijom trebalo bi da dostave putem onlajn platforme, a javni poziv otvoren je do 17. februara naredne godine – saopšteno je iz UNDP u BiH.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti