Farmeri grade mljekaru u “Vijaki”

26.06.2023 Vijesti

Farmerima u Srpskoj uskoro će biti olakšana prodaja mlijeka jer je u prnjavorskoj Poslovnoj zoni “Vijaka” planirana izgradnja mljekare iz čijih pogona će izlaziti kvalitetni domaći sirevi.

Ugovor o izgradnji mljekare u petak su sa gradonačelnikom Prnjavora Darkom Tomašem potpisali predstavnici “Naše mljekare” DOO koja je u vlasništvu Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara.

Planirano je da se u novoj fabrici prave visokokvalitetni mliječni proizvodi, prvenstveno sirevi kojih nema na domaćem tržištu.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš za “Glas Srpske” kaže da su proizvođači mlijeka osnovali udruženje i namjeravaju da naprave svoju fabriku, pa su od grada Prnjavora zatražili  da im obezbijedi zemljište.

– Potpisan je ugovor i prebacili smo im sredstva da kupe zemljište. Imaju i podršku resornog ministarstva da dobiju određena grand sredstva za gradnju – rekao je Tomaš.

Stručni saradnik za projekte u Udruženju poljoprivrednih proizvođača mljekara RS Miljan Erbez kaže da mu je veoma drago što je krenula realizacija inicijative o izgradnji mljekare u Prnjavoru.

– Zemljište je donacija grada, a riječ je o skoro dva hektara. Predviđeno je da mljekari krenu sami u preradu mlijeka, a cilj je proizvodnja sireva. To je proizvod koji mnogo uvozimo i želimo na neki način da akumuliramo taj uvoz i da ponudimo domaće kvalitetne sireve, kao i one koji su tradicionalni na ovim prostorima Krajine – rekao je Erbez.

Osim toga, kako ističe, na taj način će pomoći i farmerima da lakše prodaju mlijeko. Kada dobiju garanciju od banke za kupovinu zemljišta, podnijeće zahtjev za lokacijske uslove, a idejni projekat i urbanističko-tehnički uslovi su već pripremljeni.

–  Nakon toga očekujemo da bi glavni građevinski projekat mogao biti za dva ili tri mjeseca – rekao je Erbez.

Podršku će im pružiti i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Početna ulaganja biće oko pet miliona maraka, a očekujemo da bi izgradnja mogla krenuti krajem ove ili početkom iduće godine – rekao je Erbez.

Kada su odlučili da se upuste u ovu priču, kaže Erbez, morali su ispoštovati određene procedure.

– Promijenili smo Statut Udruženja i formirali preduzeće. Naše udruženje broji oko 440 članova, koji svakog mjeseca plaćaju članarinu. Proizvodimo 16 odsto mlijeka u BiH i 37 odsto mlijeka na području Republike Srpske – rekao je Erbez.

Ideja

Miljan Erbez kaže da je ideja o izgradnji mljekare pokrenuta još 2020. godine, kada je napravljena studija izvodljivosti uz pomoć projekta “Farma 2”.

– Tada je analizirano šest opština, a pokazalo se da Prnjavor ima najbolje uslove kada je u pitanju lokacija. Grad ima i srednju prehrambenu školu, a time i potencjalni kadar koji bi mogao raditi u mljekari – rekao je Erbez.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti