Godišnji izvoz premašio 100 miliona evra: Gradiška, grad drveta

01.04.2024 Vijesti

Drvoprerađivački sektor i proizvodnja namještaja na području Gradiške posljednjih nekoliko godina su u velikom usponu. Više od 30 kompanija sa sjedištem u Gradišci koje se bave preradom drveta i proizvodnjom namještaja ostvaruju prihod veći od 100 miliona evra godišnje.

“U ovom sektoru zaposleno je 1.300 radnika. Oko 90 odsto proizvoda ovih kompanija namijenjeno je tržištu Evropske unije i susjednih zemalja. To je za ovu sredinu veoma važan, ohrabrujući podatak”, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Grad Gradiška ima dugu tradiciju bavlјenja šumarstvom i obradom drveta. Još sredinom 19. vijeka Austrougarska je počela s intenzivnom eksploatacijom drveta na ovom području, o čemu svjedoči prva parna pilana praške firme Johana Brabeca u Bosni i Hercegovini.

Sa ciljem rasta i razvoja ove grane industrije nastao je i Centar za istraživanje i razvoj, kao rezultat saradnje Odjeljenja za razvoj gradske uprave i Razvojne agencije Gradiška. Projekat su finansirali EU i Savezna Republika Njemačka putem “EU 4Businessa”, kao podrška drvoprerađivačkom sektoru izvozno orijentisane oblasti”, rekao je Darko Vrhovac, načelnik Odjeljenja za razvoj grada Gradiška.

On dodaje da su projekat sproveli grad Gradiška u partnerstvu sa Tehničkom školom i privatno preduzeće “Bor” d.o.o. Gradiška.

U sklopu projekta “Gradiška – grad drveta” uveden je novi nastavni plan za CNC operatere za preradu drveta u Tehničkoj školi Gradiška.

Ovaj centar postao je jedan od lidera u dizajnu, digitalizaciji i razvoju namještaja, koji nudi usluge preduzećima koja proizvode i plasiraju visokokvalitetne i moderne proizvode, te ih izvoze na najzahtjevnija evropska tržišta.

“Centar za istraživanje i razvoj ima međusektorski pristup kombinujući lokalne resurse i IKT alate čiji je fokus na podršci kompanijama u vezi s inovacijom, digitalizacijom, klasterizacijom, umrežavanjem, razvojem proizvoda i promocije, gdje će ciljane kompanije moći brže odgovoriti na potrebe klijenata i nadograditi svoje kapacitete”, rekao je Aleksandar Ivaštanin, menadžer i glavni inženjer Centra.

Aktivnosti navedenog centra, sa naglaskom na drvoprerađivačkoj industriji i osposobljavanju kadrova, biće prezentovane na Međunarodnom sajmu privrede, poljoprivrede, turizma i obrazovanja krajem aprila u Gradišci.

Podsjećamo, za učešće na ovom sajmu prijavljeno je više od 100 izlagača. Cilj je promocija i predstavljanje proizvoda i usluga domaćih i stranih privrednih subjekata, poljoprivrednih proizvođača, ekonomskih eksperata, kao i predstavnika domaćih i regionalnih privrednih komora.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti