Gradnja solarne elektrane počinje na ljeto

06.03.2024 Vijesti

Izgradnja solarne elektrane u Sokocu trebalo bi da počne tokom ljeta, a upis kompanije “Eter stejt” u registar bilansiranih korisnika jeste još jedan korak ka realizaciji investicije vrijedne 120 miliona evra.

Nezavisni operater sistema u BiH izdao je potvrdu o upisu u registar na priključnu snagu od 100,8 megavata čime je “Eter stejt” u Sokocu stekao pravo bilansiranja na prenosnoj mreži BiH od 16. januara ove godine. Načelnik Sokoca Milovan Bjelica istakao je za “Glas Srpske” da, nakon uspješno potpisanog ugovora o koncesiji i upisa u registar Nezavisnog operatera, slijedi nastavak procesa u vezi sa dobijanjem građevinske dozvole, kako bi izgradnja ove fotonaponske elektrane u naselju Bjelosavljevići na oko 150 hektara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija – Rogatica te naselju Kula, na površini oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja, mogla da počne već na ljeto.

– Ova potvrda uz prethodno dobijenu koncesiju i ostale aktivnosti pokazuje našu opredijeljenost i posvećenost na uspostavljanju zelenih izvora energije. Naš cilj je da ovo bude zamah za zelenu privredu koja prati ovakva postrojenja. Biće to jedna od najsavremenijih solarnih elektrana u regiji – rekao je Bjelica.

On je izrazio zadovoljstvo što je njemačka kompanija “Profajn-grup”, otvorila kćerku firmu “Eter stejt” upravo na Sokocu, odnosno u Srpskoj i što se sada nalaze na korak od investicije vrijedne 120 miliona evra.

– Riječ je o ozbiljnoj kompaniji koja je za završetak radova i puštanje u rad elektrane sama sebi postavila rok od 15 mjeseci, računajući od dana dobijanja građevinske dozvole. Nakon izgradnje solarne elektrane, koja bi trebalo da zaposli od 25 do 35 radnika, naša lokalna zajednica na godišnjem nivou imaće priliv od oko 800.000 maraka – rekao je Bjelica.

Dodao je da već imaju nekoliko inicijativa i zahtjeva od potencijalnih investitora, koji žele da započnu biznis u ovoj lokalnoj zajednici, a među njima je i već pomenuta njemačka kompanija, koja u Sokolac planira da prenese nekoliko svojih pogona.

Od Vlade RS, istakao je on, ima obećanje da će uprostiti proceduru izdavanja ekološke dozvole, za koju se čak i postavlja pitanje da li uopšte treba za solarnu elektranu.

– Ovo je najveća investicija u istoriji naše opštine značajna za život svih ljudi – kazao je Bjelica, podsjetivši da su bitku za ovaj projekat vodili nekoliko godina.

Sunčani dani

Prema riječima Milovana Bjelice, Sokolac ima sve uslove za solarnu elektranu. U Sokocu godišnje bude 1.350 sunčanih sati, a da bi elektrana bila rentabilna, potrebno je 950, dok uređaje za hlađenje ne treba ugrađivati u panele, jer prosječna godišnja temperatura na ovom području je devet stepeni. Mjerenja su pokazala da je, rekao je Bjelica, prosječna brzina vjetra 13 metara u sekundu, a količina padavina po kvadratnom metru između 950 i 1.000 litara, piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti