Izvoz pametnih usluga umjesto odliva mozgova

22.06.2023 Vijesti

Gradnja prvog naučnotehnološkog parka (NTP) u Srpskoj trebalo bi da počne na proljeće iduće godine u Banjaluci, obuka budućeg menadžmenta očekuje se uskoro, a cilj je pospiješiti razvoj biznisa zasnovanih na inovacijama te pružiti vjetar u leđa osnivanju domaćih startap kompanija.

Ideja je da naučnotehnološki park bude mjesto gdje bi mladi, visokoobrazovani ljudi mogli realizovati svoje ideje te da se odliv mozgova zamijeni izvozom pametnih proizvoda i usluga.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, koje stoji iza ovog projekta, za “Glas Srpske” kažu da je u toku procedura izbora najpovoljnijeg ponuđača za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja podrazumijeva izradu tri idejna projekta, nakon čega će za odabrano rješenje biti izrađen detaljan izvedbeni projekat.

– Sljedećeg mjeseca očekujemo potpisivanje ugovora, a rok za izradu projekta je sedam mjeseci. Objekat će se nalaziti u sklopu kampusa Univerziteta u Banjaluci, koji je partner u projektu, a sredstva u iznosu od 548.000 evra obezbijeđena su grantom UNDP-a – rekli su u resornom ministarstvu.

Navode da paralelno teku i pregovori o kreditnom zaduženju pod povoljnim uslovima.

– Očekujemo da bi gradnja mogla početi početkom naredne godine, odnosno čim izvedbeni projekat bude završen. Takođe, ove godine biće registrovano i novo pravno lice za upravljanje budućim naučnotehnološkim parkom, a počeće i obuka budućeg menadžmenta u saradnji sa NTP Beograd, koji je naš partner u projektu i koji predvodi mrežu NTP Srbije. Novac za ovu namjenu, takođe, je obezbijeđen kroz pomenuti grant – dodali su u ministarstvu.

Sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije u Privrednoj komori RS Slobodan Dragičević kaže za “Glas” da je postojanje naučnotehnološkog parka veoma bitno za procese inovacija, digitalizacije, umrežavanja privrede sa akademskom zajednicom, ali i za osnivanja novih privrednih društava koja će dobiti podršku.

– Procesu gradnje parka trebalo bi da prethodi niz aktivnosti, prije svega treba raditi na unapređenju digitalizacije javne uprave, ali i formirati sertifikaciono tijelo za izdavanje digitalnog potpisa i pečata.

Takođe, treba stvoriti uslove za formiranje državnog data centra. Uz takve preduslove park će osigurati razvoj i planirane inovacije – rekao je Dragičević i dodao da je od velikog značaja i što će u budućem parku Elektrotehnički fakultet dobiti prostorije za dodatnu obuku studenata.

Suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić kaže da će IT industrija imati primat i u narednih nekoliko decenija i da je svaka pomoć namijenjena startap kompanijama poželjna.

– Ako će naučnotehnološki centar omogućiti i pospiješiti razvoj startapa i tehnoloških kompanija, podržavam projekat. To nam treba jer, kada je riječ o razvoju IT industrija, BiH i Srpska kaskaju u odnosu na region – rekao je Matić.

Partnerstvo

Memorandum o strateškom partnerstvu za osnivanje naučnotehnološkog parka Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS potpisalo je krajem 2021. godine sa Naučno-tehnološkim parkom Beograd, najvećim u Srbiji. Kompanije koje su članice beogradskog parka razvijaju više od 130 inovativnih proizvoda i usluga, zapošljavaju oko 1.200 visokoobrazovanih i izvoze u više od 40 zemalja svijeta.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti