Jačanje regionalne saradnje čuva stabilnost privreda zapadnog Balkana

07.05.2022 Vijesti

Da bi privrede zapadnog Balkana, i u uslovima ukrajinske krize, sačuvale stabilnost, nastavile rast i postale atraktivnije za investitore iz svijeta, neophodno je dalje jačanje regionalne saradnje, brže uspostavljanje zajedničnog tržišta regiona, istaknuto je na sastanku Poslovnog svijeta Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana i Evropske komisije u Briselu.

Na sastanku je konstatovano da je potreban nastavak dijaloga poslovne zajednice sa briselskim institucijama i podrška evropskih partnera otklanjanju prepreka za više trgovine i investicija sa EU, kao i potpunije povezivanje zapadnobalkanske ekonomske zajednice sa jedinstvenim tržištem EU, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Harmonizacija regionalnih sa evropskim propisima izuzetno je važna kako bi zapadnobalkanska privreda bila konkurentna na evropskom tržištu, ali je potrebno da strategiju pristupa evropskom tržištu zajedno usaglase predstavnici regionalne privrede i politike, rečeno je na ovom skupu kom su prisustvovali predstavnici Komore i kompanija BiH.

-Formiranje zajedničkog ekonomskog tržišta zapadnog Balkana treba da predstavlja prvi korak prije potpune integracije regiona u EU. Za mala i srednja preduzeća u regionu za dalji rast je neophodan pristup globalnom tržištu, kako bi se omogućilo širenje njihovog poslovanja, veće plate radnika i nova radna mjesta – zaključeno je na sastanku.

Sastankom je predsjedavao potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Vjekoslav Vuković, a glavna tema okruglog stola koji je održan, odnosila se na zaključke analize „Praćenje sprovođenja Zajedničkog akcionog plana regionalnog tržišta – Ključni poslovni uvid u prioritetne akcione tačke“.

Tokom sastanka vođena je diskusija o vremenu čekanja na graničnim prelazima, necarinskim barijerama, dok su privrednici imali priliku da iznesu svoja očekivanja u vezi sa primjenom Akcionog plana Zajedničkog regionalnog tržišta, te ukazati na sva otvorena pitanja u vezi sa prekograničnom saradnjom i konkretna rješenja za efikasne rezultate u olakšavanju prekograničnog poslovanja i podršci konkurentnosti na zapadnom Balkanu.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti